Belföld

Számos visszaélést tárt fel az Állami Számvevőszék az MTV-nél

Több száz millió forintos jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt rendőrségi feljelentést tett az Állami Számvevőszék a Magyar Televíziónál (MTV) folytatott vizsgálódása nyomán; az ORFK-hoz még nem érkezett meg a feljelentés, s a tévé vezetése sem kapott hivatalos tájékoztatást.

Lajos Béla, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jogi osztályának vezetője a Népszabadságban csütörtöki lapszámában megjelent ÁSZ-feljelentés tényét megerősítve az ügy hátteréről az MTI-nek elmondta: az MTV szerződést kötött a Pénzügyminisztériummal, hogy a végkielégítések fedezetéül támogatást kap az államtól.

A szerződés kötött felhasználásra szólt, a megállapodás szerint végkielégítésre kellett kifizetni, s amit nem fizetett ki a köztelevízió, azt az összeget az intézménynek vissza kellett volna fizetnie az államnak. Ismertetése szerint az is ki volt kötve a szerződésben, hogy a leépített és végkielégítésben részesülő alkalmazottakat semmilyen formában, munkavégzésre irányuló jogviszonyban nem foglalkoztathatják az MTV-nél.

Ennek ellenére az ÁSZ ellenőrzése azt találta, hogy a támogatásként kapott összegnek csak egy részét használták fel végkielégítésre, a céltámogatásból megmaradt összeget nem fizették vissza, hanem másra használták fel – tette hozzá az osztályvezető. Lajos Béla közölte: az is kiderült, hogy a leépítetteket általában megbízási szerződés keretében, “visszafoglalkoztatták” az MTV-nél.

Az ÁSZ az 1997., 1999. és az 2001. évet vizsgálta, és két hete vizsgálódásának eredményeként jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűncselekménye miatt büntetőfeljelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságnál (ORFK). A rendelkezésre álló adatok szerint 1997-ben 91,9 millió forintot, 1999-ben 186,6 millió forintot, 2001-ben 250,5 milliót kellett volna visszafizetnie a köztévének, amelyet nem használt fel végkielégítésre.

Lajos Béla szerint a köztelevízió nem kapta volna meg a támogatást, ha nem vállalja, hogy nem veszi vissza az alkalmazottakat; de mivel ezt tette, szerződést szegett. – Vannak adatok arra, hogy a köztévé megtévesztette az államot, és már a szerződés aláírásakor tudták, az elbocsátott alkalmazottakat vissza fogják venni, és csak azért építették le őket, hogy a támogatáshoz jusson a televízió – tette hozzá az osztályvezető.

Az Országos Rendőr-főkapitánysághoz csütörtökig nem érkezett meg az ÁSZ feljelentése a Magyar Televíziótól elbocsátottak újrafoglalkoztatása ügyében -ezt Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója nyilatkozta az MTI megkeresésére.

Hozzátette: a rendőrség Haraszti Miklós és Pető Iván szabad demokrata politikusok feljelentése nyomán 2001. május 17-én rendelt el nyomozást a Magyar Televízió Rt.-nél hűtlen, valamint hanyag kezelés, továbbá adó- és társadalombiztosítási csalás alapos gyanúja miatt. 2002 júniusában a rendőrség gyanúsítottként kihallgatta Szabó László Zsoltot, az MTV volt elnökét.

Garamvölgyi László most közölte azt is, hogy hűtlen kezelés, sikkasztás, társadalombiztosítási járulékfizetés-kötelezettség elmulasztása bűntette miatt a nyomozás jelenleg is folyamatban van.

A Magyar Televízió Rt. vezetése hivatalos formában eddig nem kapott tájékoztatást arról, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) büntető feljelentést tett korábban végkielégítéssel elbocsátott tévések továbbfoglalkoztatása miatt – közölte Csorba Mária, az MTV sajtóreferense az MTI érdeklődésére.

A Népszabadság beszámolója szerint az ÁSZ azt állapította meg, hogy az elmúlt években az elbocsátottak végkielégítésére fordított több mint kétmilliárd forintból a közmédium összesen 300 millió forintot fizetett ki olyan személyeknek, akiket annak ellenére tovább foglalkoztatott, hogy erre azoknak ötéves moratóriumot kellett vállalniuk. Az ügyben érintettek egyike Rudi Zoltán hírigazgató az MTI-nek érdemben nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

A hírigazgató csupán annyit közölt: tavaly nyári visszatérésekor azt vállalta a szerződésben, hogy öt év alatt visszafizeti a felvett, a Népszabadság értesülése szerint több mint 20 milliós összeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik