Belföld

MDF: romlik a gazdaság állapota, elkerülhetetlen a pótköltségvetés

A kormány gazdaságpolitikáját a tétlenség és a csodavárás jellemzi, miközben az államháztartás és a költségvetés egyértelműen rossz helyzetben van, ezért pótköltségvetésre van szükség - hangoztatták a Magyar Demokrata Fórum (MDF) gazdasági szakértői csütörtöki budapesti sajtótájékoztatójukon.

Pongrácz Tibor, a párt és a frakció gazdaságpolitikai főtanácsadója kifejtette: az államháztartást nem lehet elemenként rendbetenni, ezért átfogó megoldásra van szükség. Hozzátette: a kormány joggal népszerű, mert a jóléti kiadások nagyon sok ember helyzetét javítják, akik nem veszik észre, hogy közben szétválik alattuk a gazdaság.

A főtanácsadó elmondta: az MDF jónak tartja, hogy a társadalom a jelenlegi helyzetben nem nyugtalan, az azonban véleménye szerint már nagyon nagy baj, hogy a kormány sem nyugtalankodik. Pongrácz Tibor szerint egyelőre még nincs szükség igazi gazdasági restrikcióra, például egy Bokros-csomagra, ám a kiigazítást minél hamarabb meg kell tenni azért, hogy elkerülhetőek legyenek a megszorítások.

A főtanácsadó úgy vélte, hogy a jelenlegi kormány létrehozott egy válsághelyzetet, amit észrevétlenül akar kezelni. Pongrácz Tibor elmondta, hogy a tavalyi országgyűlési választások után ugyan nem volt a legjobb állapotban a gazdaság, ám még nem voltak alapvető bajai.

Aláhúzta: jóllehet az új kormány tisztában volt a gazdaság helyzetével, egy olyan száznapos programot épített rá, amely egyértelműen rossz helyzetet eredményezett. A főtanácsadó szerint az ez évre tervezett 4,5 százalékos gazdasági növekedés irreális volt. – Ma már jól látszik, hogy a növekedés legfeljebb 3,5-3,7 százalékos lesz, ám ez mit sem változtat azon, hogy a kormány 4,5 százalékos arányhoz szabja a kiadásait – tette hozzá.

Pongrácz Tibor úgy vélte: az államháztartás idei hiánya 5,7-6,2 százalékos lesz, ami a kétszerese az euróövezethez való csatlakozás feltételeit megszabó maastrichti követelménynek. A főtanácsadó elemzése szerint ezen túlmenően látványosan romlik a folyó fizetési mérleg, miközben egyre kevesebb működőtőke áramlik az országba.

Úgy vélte: ma 10-12 ezerrel több embernek nincs munkája, mint egy évvel korábban, és eközben jelentősen romlott a foglalkoztatás szerkezete is: míg az államigazgatásban 4-4,1 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma, addig a vállalkozói szektorban 1-1,5 százalékkal csökkent. Pongrácz Tibor elemzése szerint jelentősen visszaesnek a beruházások is, hiszen a tavalyi 5,8 százalékos növekedési ütem az idén 3 százalékra mérséklődik.

Bod Péter Ákos gazdasági szakértő, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: ma még végre lehet hajtani egy gazdasági korrekciót, ám minél később avatkozik be a kormány, annál nagyobbak lesznek a gazdasági és társadalmi feszültségek. Mint fogalmazott, a nemzetközi gazdasági szakértők már felmutatták a magyar gazdaságnak a sárga lapot.

Bod Péter Ákos szerint a fenntarthatatlan mértékű államháztartási hiány az állam további eladósodásához vezet, és előbb-utóbb negatívan hat Magyarország tőkepiaci megítélésére is. Álláspontja szerint nemzeti érdek módosítani a jelenlegi gazdaságpolitikát, hogy később ne következzen be bérbefagyasztás és más megszorítás.

Hozzátette: azért is változtatni kell a gazdaságpolitikán, mert Magyarország, amely hamarosan csatlakozik az Európai Unióhoz jelenleg csupán az államháztartás adósságának arányát illetően tudja teljesíteni a maastrichti kritériumokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik