Belföld

Írország lesz a legdrágább az eurózónában?

Írország jó úton halad, hogy Finnországot is megelőzve az eurózóna legdrágább országa legyen – áll egy ír kormányzati jelentésben.

Az a magas ár, amit az ír fogyasztók elsősorban a cigarettáért, az alkoholért és a lakás fenntartásáért fizetnek, jelentősen drágítja a szigetországi életet, rontva egyben Írország versenyképességét. Összehasonlításképp: Portugáliában a dohánytermékek 60 százalékkal olcsóbbak, mint Írországban, a görögöknek pedig átlagosan feleannyi lakbért kell fizetniük, mint az íreknek.

A tej, a sajt, a tojás, a zöldség és még a burgonya is kiemelkedően drága a szigetországban, viszont van, ami az íreknél olcsóbb: cipővásárláskor, a fekete tea beszerzésekor és bútortisztító vételékor “spórolhatnak” az írek, ezek a termékek az átlagos európai árakhoz viszonyítva olcsóbban kaphatók.

A PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló adatai alapján összeállított jelentés szerint a fogyasztói árak tekintetében Írország 2002-ben a második legdrágább euróország volt, kevéssel elmaradva Finnországtól. Idén vélhetően megelőzi a skandináv országot, és első helyezett lesz. Ha mind a tizenöt EU-tagországot figyelembe veszik, Írország valószínűleg akkor is dobogós: Svédország és Dánia után a harmadik lehet.

Az ország versenyképességét az eurózóna átlagán felüli infláció is rontja. Az Európai Központi Bank kamatemeléssel segíthetne az infláció elleni harcban, de az összeurópai gazdasági helyzetet tekintve a kamatcsökkentes jóval valószínűbb.


Forrás: www.euro.hu


 

Ajánlott videó

Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.