Belföld

Nem változtatott a jegybanki kamaton a Monetáris Tanács

Változatlanul hagyta a 6,5 százalékos jegybanki alapkamatot a Monetáris Tanács hétfői ülésén. A tanács megvitatta A felértékelési spekuláció kezelése című jegybanki háttéranyagot, amelynek legfőbb megállapítása, hogy a januári pénzpiaci spekulációt nem lehetett előre látni, azonban azt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hazai és külföldi elismeréseket is kiváltva jól kezelte. „A spekuláció és annak utókezelése a pénzpiac stabilitásának veszélyeztetése nélkül lezárult" - állapította meg az MNB.

A januári spekuláció során beáramlott tőke döntő része elhagyta a magyar piacot, a jegybank felhagyott devizapiaci műveleteivel, és korábbi gyakorlatához visszatérve, elsősorban a kamatszint alakításával kívánja befolyásolni az árfolyam alakulását. Ebben összegezhető a “Jelentés a pénzügyi stabilitásról” című jegybanki kiadvány fő tanulsága, amelyet a Monetáris Tanács hétfőn vitatott meg és jóváhagyta annak publikálását.

A jelentés szerint a külső egyensúly fenntarthatósága szükségessé teszi, hogy az államháztartás a következő években folyamatosan és lehetőség szerint minél nagyobb mértékben visszafogja finanszírozási szükségletét. Az államháztartás magas nettó finanszírozási igényének fennmaradása ugyanis azzal járhat, hogy a GDP-hez viszonyítva az államadósság túllépheti a maastrichti előírásokban szereplő 60 százalékos értéket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik