Belföld

MSZP-választmány: sértettség helyett dicséret

A hétvégén értékelte a szocialista-liberális kormányzat első évét az MSZP országos választmánya, melynek elnöke Jánosí György a Medgyessy-kabinet májusban menesztett minisztere.

Eredményes és kemény munkát végzett a választmány” – mondta Jánosi György, a Magyar Szocialista Párt Országos Választmányának elnöke a szombati ülés után. „Két napirendi pontot tárgyaltunk, valamint Medgyessy Péter miniszterelnök értékelte a kormányzat egy évének tevékenységét. Ezt vita követte, majd az ülés végén a választmány megválasztotta három új elnökhelyettesét: Csiha Juditot megerősítette eddigi posztján, mint ahogy Simon Gábort is. Az új elnökhelyettes Hubai László tudományos főmunkatárs, kutató, aki régóta oszlopos tagja a testületnek. – olvasható a nagyobbik kormánypárt honlapján. 

 Ellenvélemény

Pokorni Zoltán szerint az elmúlt egy évben nem teljesültek a Medgyessy-kormány választási ígéretei, az európai uniós csatlakozásra való felzárkózás szempontjából pedig elszalasztottnak nevezte a kabinet egyéves tevékenységét. A legnagyobb ellenzéki párt alenöke rámutatott arra: a kormány nem tudta a kis- és középvállalkozók, a gazdák, a nyugdíjasok felzárkóztatását kellő módon elősegíteni. Az ország gazdasági helyzetét értékelve Pokorni Zoltán utalt a miniszterelnök korábbi kijelentéseire, miszerint rendkívüli takarékosságra van szükség a közigazgatásban, a kormány és az állampolgárok szintjén. „Nem dinamikusan növekvő ország képét vázolja ez, hanem sokkal inkább egy komoly gazdasági gondokkal küszködő, már-már gazdasági válság felé sodródó ország miniszterelnöke beszél így” – fogalmazott az alelnök hozzátéve, „ alappal beszél erről Medgyessy Péter, mert a 9 százalékos költségvetési hiány és az államháztartási hiány mértéke is sosem tapasztalt mértékű, szavai szerint jelentős kölcsönök felvételére kényszerül a kormány”.

Pokorni hangsúlyozta: megbomlott a gazdaság egyensúlya, csökken a munkahelyek száma, jelentős vállalatok vonulnak ki Magyarországról. Ennek kapcsán a politikus emlékeztetett arra: az MSZP 400 ezer munkahely létesítését ígérte, az időarányos 100 ezer újjal szemben 30 ezerrel kevesebb az álláshelyek száma. Pokorni Zoltán a nem teljesült ígéreteket sorolva elmondta: az otthonteremtési program bővítése helyett a kormány megnyirbálta azt, egyetlen új kollégiumi férőhely sem épült, nem folytatódtak a felsőoktatási beruházások, a nővérek nem kapták meg a beígért hűségjutalmat, a kabinet “a rászorulók ingyenes étkezéséről is elfeledkezett”, bővítés helyett eltörölték a Széchenyi-tervet.

A kormány egy évének összefoglalása rendkívül nehéz volt, mert sokrétű és szerteágazó kérdéskör vetődött fel a vita során. A választmány egyöntetűen jónak ítélte meg az egy éves kormányzati munkát.” – mondta az elnök.

A választmány szerint három területen sikerült döntő fordulatot elérnie a Medgyessy-kormánynak a korábbi Fidesz vezette érához képest:

“Sikerült bebizonyítania az MSZP-vel és az SZDSZ-szel együtt, hogy létezik hiteles politikai erő Magyarországon, amely – ha kormányzásra jut – elnyeri az emberek bizalmát. Utána pedig haladéktalanul nekilát azoknak az ígéreteknek a megvalósításához, amelyeket a választások időszakában tettek a pártok. Sokan idézték fel jóérzéssel az első és a második száz nap programját, amely elindította a jóléti rendszerváltást és a szociális fordulatot Magyarországon. Mindez rendkívül hitelesítő erejű volt, ezért fogadják el az emberek még mindig döntő többséggel a Medgyessy-kormányt, emellett stabilizálódott az előnyünk, az ellenzéki pártokkal szemben a közvélemény-kutatási adatok alapján.

A másik gyökeres fordulat, amit a Medgyessy-kormány hozott, a társadalmi párbeszéd új rendszerének megteremtése, a civil kapcsolatok kibővítése, az emberekkel folytatott sokrétű fórumok, az érdekegyeztetés átfogó rendszerének újrateremtése és újraalapozása. Mindez azt tette lehetővé – és ez az egyik legfontosabb értéke a Medgyessy-kormány első évének -, hogy nyugalmat, békét tudtunk teremteni a társadalomban. Megindult a lövészárkok betemetése, a kiegyensúlyozottabb társadalmi élet feltételeit sikerült megteremteni a magabiztos kormányzással.

A harmadik érték – a korábbi ciklushoz képest – az új politikai stílus, amely emberközpontú, emberközeli, és az emberek számára érthető nyelven szóló politizálást jelent. Azt a politikai stílust, amely a kormányzást szolgálatnak fogja fel, és a kormányzó pártok feladatát a társadalmi kapcsolatok mélyítésében látja, pozitívan igazolt vissza a társadalom. Ellentétben a felülről jövő, pökhendi, túlzottan magabiztos politikai stílussal, amelyből elege lett az embereknek a legutóbbi választáson. A vitában kiemelt szerepet kapott három értékre a jövőben is vigyázni kell, a további lépéseket határozottabban kell megtenni, a jóléti rendszerváltás irányában.”

A következő feladatokat fogalmazta meg a választmány szombati ülésén: a leszakadó rétegek felzárkóztatása, az esélybiztosítás, a közösségvállalás érzésének erősítése a bajbajutottak esetében, a kistelepülések és a falvak lakóinak támogatása, az infrastruktúra, az agrárgazdaság fejlesztése állami segítség révén, a több gyermeket nevelő családok határozottabb támogatása, a gyermekvállalási kedv erősítése, a demográfiai trend megfordítása, esélybiztosítás a nyugdíjasok és a felnövekvő korosztály számára, esélyegyenlőség teremtése az oktatás területén, a társadalmi kapcsolatok továbbépítése, a modern köztársasághoz méltó politizálás kialakítása a kormányban és a pártban egyaránt.

Nagy hangsúlyt kapott az ülésen Magyarország Európai Uniós csatlakozása: „Minden energiát arra kell összpontosítani, hogy az EU-ból megnyíló forrásokra sikerrel pályázhasson Magyarország. A legkülönbözőbb gazdasági szegmenseknek is esélye legyen a források lehívására. Ez komoly felkészülést igényel, melyhez a kormánynak és a Magyar Szocialista Pártnak minden segítséget meg kell adni az érintetteknek.”




Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik