Belföld

Magyarország lemaradásban van az információs sztrádán

Magyarországon a személyi számítógépek vásárlásában és az internet használatban is jelentős elmaradás van az unió tagországaihoz képest, ezért alapvető szemléletváltásra lenne szükség a szakemberek szerint.

Szittya Tamás, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnökségi tagja szerint a személyi számítógépek (PC) vásárlása terén nemcsak az uniós tagországoktól, hanem a régió országaitól is kezd lemaradni Magyarország. A térségben ugyanis jelentős fejlődés mutatkozik, míg Magyarországon tavaly csökkent a növekedés üteme.

Szlovéniában például ezer lakosra 12 PC-vásárlás jut, míg Magyarországon tavaly ugyanez a szám csak a fele volt. Magyarországon az internetet is csak a lakosságnak 13 százaléka használja, szemben a fejlett világ lakosságának átlagos 42 százalékos arányával. Egy felmérés kimutatta, hogy Magyarországon a lakosság 42 százalékát nem is érdekli az internet, míg 31 százalékuk nem is jut hozzá. Az unióban stratégiai célkitűzések között szerepel, hogy minden állampolgár, háztartás, iskola, vállalat használja az internetet. Célként határozták meg egy digitálisan művelt Európa megteremtését, amelyben a vállalkozóknak megéri anyagilag befektetni az ötletek megvalósításába. Azt is biztosítani kell a stratégia szerint, hogy a folyamat ne legyen kirekesztő, és növelje a fogyasztók bizalmát.

Az uniós csatlakozásra váró országok ezért hozták létre az eEurope+ elnevezési programjukat. E program ugyanis az uniós tagországok számára működtetett eEurope2005-el szemben a jelölt országok speciális problémáit veszi figyelembe.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik