Belföld

Magasabb a vártnál a német üzleti bizalmi index

A német Ifo gazdaságkutató intézet májusi üzleti bizalmi mutatója 87,6 pont - közölték hétfőn az intézetben.

Az elemzői várakozások átlaga 86,5 pont volt májusra. Az elemzők biztosra vették, hogy az euró gyors drágulása már megmutatkozik a májusi Ifo-hangulatmutatóban, mert a közös valuta erősödése gyengíti a német exportőrök esélyeit.

Áprilisban 86,6 pont, márciusban 88,1 pont, februárban 88,9 pont, januárban 87,4 pont lett a mutató. A német kormány 0,75 százalékos gazdasági növekedésre számít az idén, de a német gazdaságkutató intézetek többsége ennél alacsonyabb, 0,5 százalékos vagy még kisebb idei gazdasági növekedést vár.

Az OECD idén 0,3 százalékos, jövőre 1,7 százalékos gazdaságnövekedésre számít Németországban. Az Európai Bizottság szerint az idén a német GDP 0,4 százalékkal, jövőre 2,0 százalékkal bővülhet. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) várakozása 0,5 százalék, illetve jövőre 1,9 százalék.

Németország GDP-je 0,2 százalékkal csökkent az első negyedévben a tavalyi utolsóhoz negyedhez képest – a tavalyi első negyedhez képest 0,5 százalékkal volt nagyobb -, a tavalyi utolsó negyedévi stagnálás után. Az euróövezeti gazdaságok stagnáltak az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedhez képest, és az átlagos GDP 0,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A német GDP tavaly 0,2 százalékkal növekedett a 2001-es 0,6 százalékos és a 2000-es 2,9 százalékos többlet után.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik