Belföld

MÁÉRT – egyezség a Fidesz nélkül

Egész napos vitákat követően a kedvezménytörvény módosítását is tartalmazó zárónyilatkozat elfogadásával zárult a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) szombati budapesti ülése - olvasható a Népszabadságban.

A dokumentumot a Fidesz, valamint egy vajdasági és egy kárpátaljai szervezet képviselői nem írták alá. A Fidesz képviseletében Németh Zsolt volt külügyi államtitkár azzal indokolta a legnagyobb hazai ellenzéki párt elutasító döntését, hogy szerinte a módosítással az oktatás és a kultúra területére szűkül le a státustörvény, és hogy a magyarigazolvány jelentősége csökken.

Kovács László külügyminiszter kifejtette: az aláíró határon túli magyar szervezetek vezetői az ottani magyarság 98-99 százalékát képviselik, ezért a kormány nyugodt lelkiismerettel terjeszti a parlament elé a törvényjavaslatot. Dávid Ibolya, az MDF elnöke hangsúlyozta, pártja a határon túli magyar szervezetek túlnyomó többségének véleményét tiszteletben tartva írta alá a zárónyilatkozatot.

Markó Béla, az RMDSZ elnöke és Bugár Béla, a szlovákiai MKP vezetője egyaránt elégedetten nyilatkozott, jelezve, hogy javaslataikat sikerült beépíteni a módosító csomagba.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik