Belföld

Kijevben épít plazát a Transelektro Csoport

A magyar Transelektro Csoport és az Ukrán Gázipari Társaság közös beruházásában bevásárló- és szórakoztató központ épül Kijevben – minderről Tóth István a Transelektro Vagyonkezelő Kft. munkatársa, a plazaépítés marketingfelelőse nyilatkozott a FigyelőNetnek. Az alapkőletételre május 20-án, Szili Katalin, a magyar országgyűlés elnökének jelenlétében került sor az ukrán fővárosban. A rendezvényen részt vett Székely Péter, a Transelektro Csoport elnöke is.

A beruházás értéke 100 millió dolláros nagyságrendű, amelyet a két invesztor fele-fele arányban vállal magára – tudtuk meg. A Lybid Plaza nevű komplexum Kijev egyik legforgalmasabb csomópontján, egy napi félmilliós átmenő forgalmú metróvégállomásnál épül fel. A Lybid Plaza Bevásárló és Szórakoztató Központ 1800 férőhelyes zárt parkolóval, 10 ezer négyzetméternyi irodával és több mint 38 ezer négyzetméter bérbe adható kereskedelmi területtel rendelkezik majd.

A plaza építése előreláthatólag 2003. III. negyedévében kezdődik, és várhatóan 2005-re fejeződik be. Jelenleg a tendereztetés folyik, vagyis a fővállalkozó kiválasztása. Ez azt jelenti, hogy a magyar cégek nagy eséllyel pályázhatnak a kivitelezés irányítására – tudtuk meg Tóth Istvántól.

Az építkezés megvalósításához természetesen komoly banki háttérrel kell rendelkeznie a beruházóknak. Erről is a Transelektro gondoskodik. Már össze is állt az a – közelebbről meg nem nevezett – banki konzorcium, amely fedezi a beruházás költségeit.

A Transelektro Csoport ingatlanfejlesztési tevékenysége Magyarországon kezdődött: a Duna Plaza Bevásárló és Szórakoztatóközpont az ő nevükhöz (is) fűződik. Az akkori beruházás értéke 85 millió márka volt. Később további bevásárlóközpontok valósultak meg, mint például a 23 ezer négyzetméteres Sopron Plaza vagy a Nyírplaza Bevásárló és Szórakoztató Központ. Ezek tervezője, az Ödenburger építész iroda kap most majd megbízást a kijevi létesítmény felépítésére is. A Transelektro tehát Ukrajnába kívánja exportálni a magyar bevásárlóközpont-építés know-how-ját – tette hozzá Tóth István.

A Lybid Plaza Bevásárló és Szórakoztató Központ 1800 férőhelyes zárt parkolóval, 10 ezer négyzetméternyi irodával és több mint 38 ezer négyzetméter bérbe adható kereskedelmi területtel rendelkezik. A bevásárlóközpont kapuin belül a ház igyekszik a szolgáltatások teljes körét nyújtani, a ház helyt ad a legkülönfélébb üzleti profilú áruházaknak, üzleteknek, szupermarketnek, illetve a szórakoztató komplexum részeként 11 termes multiplex mozinak, játéktermeknek, bowling- és fitnessklubnak, gyors- és hagyományos éttermeknek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik