Belföld

Járai: 42 milliárdot hozott a spekuláció, tartható az inflációs cél

A jegybank elnöke szerint jelentősen szűkítené a gazdaságpolitika és a monetáris politika mozgásterét, ha az ERM-II árfolyamrendszerben a forintot egy szűk, plusz-mínusz 2,25 százalékos sávban kellene tartani. A Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón az MTI kérdésére elmondta: nem tartják lehetetlennek a szűk sávot, ám ez nagyobb felelősséget róna a költségvetési és a bérpolitikára. Hozzátette, hogy a jelenleginél jóval szűkebb sáv ugyan tükrözi az árfolyam stabilitását, ám nem maaschtrichi elvárás.

Pedro Solbes, az unió pénzügyi biztosa a közelmúltban azt mondta, hogy az eurózónához csatlakozni kívánó országoknak előzetesen az ERM-II árfolyamrendszerben plusz-mínusz 15 százalékos sáv helyett szűkebb, plusz-mínusz 2,25 százalékos lebegtetési sávban kell megőrizniük valutájuk stabilitását.

Járai Zsigmond közlése szerint a forint árfolyama elleni spekuláció következtében a jegybank első öthavi mérlegében 42 milliárd forint nyereség keletkezett, és a magyar bankok is nyereséghez jutottak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke hétfői budapesti tájékoztatóján elmondta: a forint elleni spekuláció nem volt megalapozott, az arra adott gyors és megfelelő válasz növelte a jegybank hitelességét.

Tájékoztatása szerint a spekulánsok mintegy 60 milliárd forint veszteséget könyveltek el. Az év elején 5,3 milliárd euró forró tőke érkezett az országba, ebből 3,8 milliárd eurót a piac visszavásárolt, 1,2 milliárd euró a magyar bankokhoz került, a spekulánsok vesztesége 240 millió euró volt.

A jelenlegi árfolyamszint körüli árfolyam elégséges ahhoz, hogy 2003-ban és 2004-ben a jegybank inflációs céljai teljesüljenek – mondta Járai. Hozzátete: az MNB lehetségesnek tartja, hogy 2004 decemberére a 3,5 százalék plusz-mínusz 1 százalékos inflációs cél teljesüljön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik