Belföld

Gyászos eredmény a japán nagybankoknál

Hatalmas éves veszteségről adtak számot a nagy japán bankok eredmény beszámolóikban, ami ismét kétségeket ébresztett részvényportfolióik értékvesztésének és befulladt hiteleik kezelhetőségével kapcsolatban.

A “legkisebb nagybank”, a UFJ Holdings 608,02 milliárd jen (5,21 milliárd dollár) nettó csoport veszteséget szenvedett el, kevesebbet az elmúlt évi 1230 milliárdnál. A UFJ estében az alaptőke közel 59 százalékát tették ki az áthúzódó adókövetelések, ami a négy legnagyobb bank között a legrosszabb aránynak számít. A bank az idén 150 milliárd jenes nagyságrendben pozitív eredményt jelez előre. Külső szakértők szerint azonban a romló deflációs gazdasági környezetben a bankok számára egyre nehezebbé válik majd a jövedelmezőség megteremtése.

Mivel a bankok csökkentik részvény portfolióikat és fokozatosan felszámolják befulladt hiteleiket, a részvényárfolyamok szinten maradása esetén esélyük van a nyereségességre az idén. Ezt azonban mindenképpen meg kell támogatniuk az eredményesség javulásával – véli Nozaki Hironari, a HSBC bank szakértője. A UFJ 820 milliárd jent írt le befulladt hitelek után az elmúlt évben, szemben az előző évi 1900 milliárddal, és március végére 36 százalékkal 4160 milliárd jenre sikerült csökkentenie nem fizető hitel állományát. A bank osztalék fizetését tervezi részvénye árfolyamának támogatása céljából. Az előző évi 11,04 százalék után az év zárásakor 9,96 százalék volt a bankház tőkemegfelelési mutatója. Az idén 150 milliárd jen nettó nyereséget tervez a bankház.

A Resona Holdings 838 milliárd jen (7,17 milliárd dollár) csoport nettó veszteséget szenvedett el, valamivel kevesebbet az előző évinél, de még így is mintegy háromszorosát a korábban jelzettnek. A bank 525,5 milliárd jenben adta meg – szinte teljes egészében áthúzódó adó követelésekből álló – alaptőkéjét a pénzügyi év záró napjára vonatkozóan. A Resona ingatag alaptőkéjével kapcsolatban az utóbbi időben szárnyra kapott értesülések rendítették meg ismét a bizalmat a bankrendszer pénzügyi állapotában.

A Mitsui Trust Holdings, a hetedik legnagyobb banház a korábban jelzettnél nagyobb veszteségről számolt be, és a Resona problémái által feltárt hiányosságok miatt felülvizsgálta tőkemegfelelési mutatóját is. A csoport nettó veszteség 96,71 milliárd jen lett, szemben az előző évi 277,90 milliárddal. Rossz hitelek leírásaként 124,7 milliárd jent könyvelt el a bankház az előző évi 170,4 milliárd után.

Az előző év végi 10,59 százalékról 7,50 százalékra csúszott le a bankház tőkemegfelelési mutatója az év záró napján, azaz alacsonyabb a nemzetközileg tevékeny bankoktól megkövetelt nyolc százaléknál, de magasabb a belföldi piacon tevékenykedők számára kikötött négy százaléknál. Az idei évre a bankház 75 milliárd jen nettó csoport nyereséget jelez előre. Rossz hitelek után 46 milliárd jent tervez leírni.

A Mizuho Trust 104.31 milliárd nettó csoport veszteséget ért el szemben az előző évi 185,21 milliárddal. Értékpapír befektetések utáni veszteség címén 112,43 milliárd jent, rossz hitelek után pedig 43,15 milliárd jent írt le a bankház. A tőkemegfelelési mutató 11,25 százalék volt a periódus végén, szemben az előző évi 10,96 százalékkal.

A Shinsei Bank, az első külföldi kézben lévő bank Japánban a tőzsdei árfolyamok elmúlt évi 28 százalékos csökkenése ellenére is tervszámainak megfelelő, 59,09 milliárd jenes anyavállalati nyereséget ért el, és ezzel már sorban a harmadik évet zárta nyereséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik