Belföld

Gus Van Sant filmje nyerte az Aranypálmát

Gus Van Sant Elephant című filmje nyerte a vasárnap végződő cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját, Van Sant-nak ítélték a legjobb rendezőnek járó díjat is. A zsűri nagydíját megosztva kapta egy iráni és egy török alkotás.

A cannes-i Filmpalotában vasárnap este hirdették ki a világ egyik legrangosabb mozis versenyének végeredményét. A 12 napos rendezvénysorozaton 13 ország húsz nagyjátékfilmje vetélkedett az elismerésért. Az idei cannes-i verseny nagy meglepetése volt, hogy a legesélyesebbnek számító dán Lars von Trier, Dogville című filmje semmilyen kategóriában nem nyert.


Gus Van Sant filmje nyerte az Aranypálmát 1

Gus Van Sant


A győztes film alkotójának Isabelle Huppert francia színésznő nyújtotta át az Aranypálmát. Az Elephant egy átlagos amerikai középiskolában játszódik, ahol mindaddig semmi említésre méltó nem történik, amíg egy napon két diák, minden látható ok nélkül le nem mészárolja iskolatársait. A film sztorija egy a coloradói Littleton Columbine nevű középiskolában megtörtént iskolai lövöldözés, ahol két diák 23 társát lelőtte, és több mint 18-at megsebesített. A film főszereplői amatőr diákok. A legjobb rendezőnek járó kitüntetést Geraldine Chaplin kezéből vette át az amerikai rendező.

A fesztivál második legmagasabb elismerését, a cannes-i Nagydíjat a török Nuri Bilge Ceylan Uzak (Távolság) című alkotásának ítélték, s e film két szereplője, Muzaffer Ozdemir és Mehmet Emin Toprak, megosztva kapták meg a legjobb férfi szereplő kitüntető címet. Toprak nem sokkal ezelőtt, autóbalesetben életét vesztette.

A fesztivál benjáminja, a 23 éves Samira Makhmalbaf iráni rendezőnő a Zsűri díját kapta a tálibok utáni Afganisztánban játszódó “At Five in the Afternoon” (Délután ötkor) című filmjéért.

A legjobb női alakítást a zsűri megítélése szerint a kanadai Marie-Josée Croze nyújtotta honfitársa, Denys Arcand rendező The Barbarian Invasion (Barbár invázió) című művében. Arcand ezért a moziért a legjobb forgatókönyv díját vitte el.

A rövidfilmek kategóriájában az ausztráliai Glendyn Ivin Cracker bag című rendezése aratta le a pálmát. A zsűri különdíját a francia Juan Solanas L’homme sans tete (Fej nélküli ember) című filmjének ítélték. Idén életműdíjat Jeanne Moreau kapott.

Az idei cannes-i verseny nagy meglepetése volt, hogy a legesélyesebbnek számító dán Lars von Trier (a rendező Dancer in the dark – Táncos a sötétben című filmjével 2000 tavaszán már egyszer megszerezte a legrangosabb cannes-i díjat) Dogville című, minden szempontból formabontó filmje semmilyen kategóriában nem nyert. Az Aranypálmára esélyesek között emlegették még Clint Eastwood Mystic Riverjét, az orosz Alekszandr Szokurov Apa és fiúját, és Peter Grenaway filmjét, a The Moab Storyt. Az eseményen megjelent hírességek azonban – köztük Nicole Kidman, Keanu Reeves, Clint Eastwood és Peter Greenaway – is üres kézzel távoztak.

Az 56. Cannes-i Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjában magyar film nem indult. A Kritikusok Hetében Politzer Péter Gránátok című kisfilmjét, a Rendezők Kéthete szekcióban Mundruczó Kornél A 78-as Szent Johannáját mutatták be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik