Belföld

Alkotmánybírósághoz fordul az OKSZ

Az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény egyes passzusainak megsemmisítése érdekében az Alkotmánybírósághoz fordul az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

Kara Pál, az OKSZ alelnöke szerint a március 10-én elfogadott törvényben elsősorban a fizetési határidő bevezetése és a szabályozás gyors hatálybalépése vet fel alkotmányjogi aggályokat. Az alelnök elfogadhatatlannak tartja, hogy a termelők kifizetésére csak legfeljebb 30 nap áll rendelkezésre. Amennyiben a kereskedők nem egyenlítik ki a számlát, akkor azt a banktól a termelők igényelhetik.

Ez a burkolt állami beavatkozás indokolatlanul támogatja a gazdaság egyik szegmensét, így ilyen alapon akár más szektorokba is be lehetne avatkozni – jelezte Kara Pál. Az alelnök rámutatott, hogy a hibás számlák aránya 30-40 százalék, amelyek kiegyenlítése gyakran teljesíthetetlen egy hónap alatt. Kara Pál szerint a törvény hatálybalépésére meghatározott nyolc nap is szűkre lett szabva, ugyanis ennyi idő alatt a nagyobb cégek képtelenek az új feltételekhez igazítani számlázási rendszerüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik