Belföld

USA – Irán a következő célpont?

Amerikai lapértesülés szerint az Egyesült Államok megszakította az érintkezést Iránnal, és a Pentagon illetékesei olyan akciókat szorgalmaznak, amelyek alkalmasak a teheráni kormány megingatására.

A The Washington Post című napilap vasárnapi számából kiderül: az ok azokban a titkosszolgálati jelentésekben keresendő, amelyek azt sugallják, hogy az al-Kaida terrorhálózat Iránba menekült tagjai szerepet játszottak a Rijádban május 12-én végrehajtott hármas robbantásos merényletben.

Amerikai kormányzati tisztviselőkre hivatkozva az újság azt írja, hogy a Fehér Ház hajlik arra, hogy áttérjen az iráni kormány destabilizálását célzó agresszív politikára. A Fehér Házban kedden ülnek össze az illetékesek, hogy áttekintsék az Iránnal kapcsolatos stratégiát. A védelmi minisztérium tisztviselői olyan akciókat sürgetnek, amelyek népfelkelés útján a teheráni kormány megdöntéséhez vezethetnek.

Az Egyesült Államok az 1979-es iszlám forradalom után megszakította a kapcsolatokat Iránnal. George Bush amerikai elnök tavaly a gonosz tengelyéhez tartozó országnak minősítette az atomfegyverek tiltott fejlesztésével és az al-Kaida tagjainak befogadásával vádolt Iránt.

Az afganisztáni tálib rendszer megdöntése óta mindazonáltal időről-időre találkoztak egymással amerikai és iráni tisztségviselők, hogy megvitassanak bizonyos kérdéseket. A rijádi öngyilkos merénylet után a Bush-kormányzat törölte a következő tárgyalást.

A Reuters jelentése szerint Kamal Harazi iráni külügyminiszter az al-Hajat londoni székhelyű, arab nyelvű napilapban szombaton megjelent interjújában kifejtette: Irán nem látja szükségesnek, hogy ismét felvegyék a párbeszédet Washingtonnal a háború utáni Irak kormányzásának kérdéséről folytatott tárgyalások után. Hozzátette: ez a párbeszéd most megszakadt, és egyelőre nem látjuk okát a tárgyalások újraélesztésének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik