Belföld

Szigorítanák a biztonsági övet nem használók büntetését

A rendőrség azt javasolja, hogy a pontrendszerben a lehető legszigorúbban büntessék azokat, akik nem csatolják be a biztonsági övüket. Ha a kormány elfogadja a rendőrség javaslatát, akkor ezért a szabálysértésért ezentúl három büntetőpont jár majd.

A biztonsági övet használók aránya egy felmérés szerint Magyarországon az egyik legalacsonyabb az európai országok közül – olvasható az RTL Klub Online-on.

Magyarországon tavaly az autósok fele használta a biztonsági övét, miközben az Európai Unióban ez az arány 80-82 százalék. Pedig a Magyar Közlekedésbiztonsági Társaság szerint évente 250 ember életét menthetné meg a biztonsági öv. Szerintük a rendőrség eddig nem lépett fel elég keményen az utakon.

“Én azt hiszem, hogy még nem is figyelmeztettek. Mert nagyon nehéz ezt bizonyítani. Ugye, amikor megállítja a gépjárművezetőt a rendőr, és kiszáll, nincs lefotózva. Hogy bizonyítja a hatóság, hogy menet közben nem volt becsatolva a biztonsági öv?” – jelentette ki Réthy Attila, a Magyar Közlekedésbiztonsági Társaság ügyvezető elnöke.

Ajánlott videó