Belföld

Saját unokatestvére árulta el Szaddámot

Az iraki elnököt saját unokatestvére, Máher Szufján at-Tikriti, a Különleges Köztársasági Gárda tábornoka árulta el, aki néhány millió dollár és családja bántatlansága fejében hírek szerint már egy évvel korábban megegyezett az amerikaiakkal, hogy harc nélkül engedi át Bagdadot az inváziós erőknek - írta a párizsi Le Journal du Dimanche.

A francia hetilap vasárnapi számában azt a bizalmas közlést ismerteti, amelyben a megdöntött iraki rezsim egyik magas rangú személyisége, Mahdi Abdallah ad-Duleimi tábornok a France2 francia tévécsatorna egyik bagdadi kiküldött tudósítójának mondta el, hogyan került harc nélkül az amerikai hadsereg kezére az iraki főváros.

Ad-Duleimi beszámolója szerint a Köztársasági Gárda Bagdad védelmére kijelölt különleges csapattestének főparancsnoka, Máher Szufján at-Tikriti április 4-én, amikor az amerikai hadsereg páncélos előőrse váratlanul elfoglalta a bagdadi repülőteret, általános meglepetést keltve visszavonulási parancsot adott, s megtiltotta, hogy az elitgárda tüzet nyisson a közelgő amerikai helikopterekre. “Ebben a pillanatban elveszítettük az ellenőrzést a város felett” – idézi Duleimi szavait az újság.

Az iraki vezetők akkor még nem tudták, hogy at-Tikriti, Szaddam fiának, Kuszajnak a helyettese az amerikaiak embere, aki megállapodást kötött a Pentagonnal, hogy a Köztársasági Gárda 10 ezer fős elit hadosztálya nem fog harcba szállni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik