Belföld

Stratégiai befektetőt keres a bolgár Mobiltel

A legnagyobb bolgár mobiltelefon szolgáltató, a száz százalékos osztrák tulajdonban lévő Mobiltel stratégiai befektetőt keres egy 25 százalékos és egy 49 százalékos részvénypakett megvásárlására.

Az ügylet lebonyolításával a bolgár cég a Citigroup befektetési bankot bízta meg. Bulgária nyolcmilliós lakosságának mintegy negyede a Mobiltel előfizetői közé tartozik. Az értékesítés pontos részleteit a vállalat nem tette közzé. Szakmai körök szerint a pakett megvásárlása iránt a brit Vodafone, a Telekom Austria, a svéd-finn TeliaSonera és a norvég Telenor jelezte érdeklődését. Közülük ezidáig a Telekom Austria tett megerősítésnek tekinthető nyilatkozatot vásárlási szándékával
kapcsolatban. A Reuters hírügynökségnek adott interjújában a
Mobiltel elnöke még márciusban több nagy mobilszolgáltató
érdeklődéséről számolt be anélkül, hogy megnevezte volna őket.


Az 1995-ben alapított Mobiltel a bolgár mobiltelefon előfizetők
hetven százalékának és a mobiltelefon piac bevételének 80 százalékának a megőrzésére törekszik. 2002 végén a bolgár
mobiltelefon előfizetők 75 százaléka tartozott a Mobiltel ügyfelei közé, és a cég a piaci forgalom 83 százalékát tudhatta magáénak. Egyetlen konkurense a Globul, amely 2001 szeptembere óta a görög OTE Telecom helyi érdekeltsége.


A Mobiltelt 2002-ben megvásárló osztrák konzorciumot a BAWAG, Management Trust Holding, a Taus család befektetési alapja, a Kordt und Partner pénzügyi befektető társaság és az MC-Privatstiftung magán befektetési alap alkotja. A Mobiltel idén nyereségének tíz százalékos növekedését várja az elmúlt évi – 20 százalékos növekedéssel elért – 228 millió leva (138,2 millió dollár) után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik