Belföld

A pozsonyi tőzsde elszámolta a gyanús Slovnaft-tranzakciót

A pozsonyi értéktőzsde pénteken elszámolta a március 20-i gyanús és felfüggesztett Slovnaft-tranzakciót, miután az elszámolás felügyeleti felfüggesztése ugyancsak pénteken lejárt.

– A tőzsde nem tehetett mást, mert sem újra fel nem
függeszthette, sem meg nem semmisíthette a részvényügyletet, mivel a pozsonyi körzeti bíróság ideiglenes intézkedése ezeket megtiltja – mondta a pozsonyi értéktőzsde vezérigazgatója, Maria Hurajová pénteken a szlovák SITA hírügynökségnek.


Az ügylet egyidőben történt a Mol többségi tulajdonszerzésével a Slovnaft olajfinomítóban, és a tranzakció – célja szerint -drágította az átlagárat. A szlovák tőkepiaci felügyelet (UFT) szóvivője, Marek Kacmar azt mondta a hírügynökségnek, hogy az UFT, együttműködve külföldi tőzsdefelügyeletekkel, tovább vizsgálja a március 20-i fejleményeket. Ám az UFT-ot is köti a bírósági intézkedés, amely tilt minden olyan további intézkedést, amely megakadályozná a tranzakció elszámolását. Korábban az UFT rendelte el az elszámolás felfüggesztését, de a felfüggesztés pénteken lejárt.


Március 20-án 202 ezer Slovnaft-részvény cserélt gazdát
egyenként 1541 szlovák koronás áron. Az elszámolást felfüggesztették, mert a Mol úgy vélte, hogy az ügylet kísérlet volt a piaci ár manipulálására. Az eladót a J and T pénzügyi társaság képviselte, a vevőt azóta sem nevezték meg. Az ügylet a Slovnaft megelőző hathavi átlagárát 1380 koronára növelné 1100 koronáról. Az átlagár a mértékadó arra, hogy mennyit kell a Molnak, a kötelező ajánlatában, mennyit kell kínálnia a Slovnaft kisrészvényeseinek – emlékeztetett a hírügynökség. A Molnak azért kell kötelező ajánlatot tennie, mert március 27-én, 31,6 százaléknyi újabb rész megszerzésével 66 százalék fölé – 67,8 százalékra – nőtt a tulajdona a Slovnaftban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik