Belföld

A külügy az iraki újjáépítésről tárgyal Amerikában

Major István, a Külügyminisztérium integrációs és külgazdasági helyettes államtitkára május 22-25. között az Egyesült Államokban folytat kétoldalú gazdasági tárgyalásokat egyebek mellett az iraki újjáépítésben való magyarországi részvételről, például a Bush-kormányhoz közeli Bechtellel.

A Külügyminisztérium pénteki közleményében arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Major István programja során találkozik Anthony Wayne amerikai külügyminiszter helyettessel és Arthur Pilzerrel, az amerikai kormánytól az iraki újjáépítés fővállalkozóként történő menedzselésére megbízást kapott Bechtel Corporation pénzügyi tanácsadójával, valamint a Kereskedelmi Minisztérium iraki munkacsoportjának vezetőjével.

A Bechtel igen szoros viszonyt ápol az amerikai kormánnyal, leginkább a republikánus időkben. A mostani Bush-kormányzat elődjei, az idősebb George Bush és Ronald Reagan alatt a Bechtel több vezetője is kulcsfontosságú posztokat töltött be a washingtoni adminisztrációban. (Erről bővebben Óriási iraki megbízásokat kapott az amerikai Bechtel című írásunkban olvashat!)

A USAID-nél Major István az iraki rekonstrukciót koordináló munkacsoport egyik vezetőjével folytat megbeszélést.

A korábbi közlés szerint a gazdasági és a külügyi tárca közös döntése alapján április 10-én a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITDH) keretében iraki újjáépítési koordinációs irodát hoztak létre. Az iroda munkatársai a rekonstrukciós program iránt érdeklődő vállalatoknak adnak felvilágosítást.

A tájékoztatás szerint az újjáépítés első részében a víz-, energiaellátás, az egészségügyi alapszolgáltatások, az élelmiszerellátás területén működő vállalkozásokat várják. A második ütemben pedig az építéssel, szereléssel foglalkozó cégek pályázhatnak jó eséllyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik