Belföld

Gyengülő részvényárakra számítanak a BÉT-en

Gyengülő részvényárakra számítanak pénteken a Budapesti Értéktőzsdén az MTI által megkérdezett szakértők. A BUX a hét utolsó kereskedési napján 8263 ponton nyitott, ami 13,8 pontos növekedést jelent a csütörtöki záráshoz képest.

Nagy Péter, a Takarékbank üzletkötője szerint leginkább az OTP befolyásolhatja a BUX-ot. A csütörtökön 3,3 százalékos csökkenést elszenvedett bankpapír piacán folytatódhat a hektikus mozgás. A Matáv ezen a napon forog először osztalékszelvény nélkül, emiatt várhatóan lejjebb csúszik az ára.

Antal Dénes, a Magyar Külkereskedelmi Bank kereskedője szerint csökkenéssel nyithat a piac. Az üzletkötő elsősorban a Matáv és az OTP árfolyamában számít gyengülésre, a többi vezető részvény véleménye szerint tartja majd a jelenlegi árszintjét.

A kereskedők véleménye megoszlott arról, hogy a jövő héten egy órával korábban induló kereskedés hozhat-e forgalombővülést a BÉT-en. Nagy Péter szerint inkább csak a spekulánsok lehetnek aktívabbak reggel, amennyiben a meghatározó európai piacokon valóban intenzívebb lesz a reggeli kereskedés. Antal Dénes úgy véli, az intézményi befektetők valószínűleg előbb a külföldi piacokon adnak majd megbízást.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 pénteken 11,0 pontos nyereséggel nyitott, és néhány perc múlva 13,7 pont volt a nyeresége. Csütörtökön 54,0 pontos, azaz 1,37 százalékos nyereséggel 3990,4 ponton végzett a fő mutató, így 1,27 százalék volt az előnye a tavaly év végihez képest.

A frankfurti értéktőzsde irányadó mutatója, a DAX-30 9,54 pontos nyereséggel indult pénteken, és néhány perc múlva 6,41 pont volt a nyeresége. Csütörtökön 37,96 pontos, azaz 1,34 százalékos nyereséggel 2865,21 ponton zárt az irányadó mutató, így 0,95 százalékkal maradt el a tavaly év végitől.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik