Belföld

Barlangi merülés – a város alatt

A budai Malom-tó vize is abból a barlangrendszerből származik, ahol nemrégiben hatalmas gyógyvízkincset rejtő új járatot és termeket fedeztek fel.

A világon egyedülálló, több mint harmincezer köbméter gyógyvizet tartalmazó barlangtermet és kilométernyi hosszúságú új járatot fedeztek fel a barlangászok Budapesten a Rózsadomb alatt – adta hírül a Népszava. A Molnár János barlang eddig sem volt ismeretlen a kutatók előtt, hiszen ez táplálja a budapesti Lukács-fürdő vizét, s ezt hosszú évek óta ellenőrzik.


 Kétféle víz keveredik a mélyben

A tavat is tápláló barlangrendszer a  vizét a mélyből feltörő meleg, valamint a Budai hegyek felöl áramló hideg karsztvízből kapja. A víz hőmérsékletét a kétféle víz keveredésének mértéke határozza meg. A mélyebb részeken a víz hőmérséklete 20 Celsius fokos, míg a felső járatokban 24 Celsius fok.

A titokzatos Malom-tó


A Molnár János barlang bejárata szinte a szemünk előtt található, legfeljebb a napi rohanásban nem veszünk tudomást róla. A Margit-hídtól néhány száz méterre, a Frankel Leó úton a török fürdő romja és a Malom-tó vendéglő között egy természetes forrás által táplált tó látható.


Búvárberkekben is kevéssé ismert a tó, ami talán azzal magyarázható, hogy még a frissen vizsgázott búvárok is inkább a nagyobb mélységeket
Barlangi merülés – a város alatt 1

Kattintson az ábrára!

hajszolják. Tény, hogy az átlagosan két méter mélyre vezető túra nem mutat igazán jól a merülési naplóban, ugyanakkor a békalencsés felszín alatt gazdag élővilágot rejtő tiszta és langyos víz ideális merülőhely azoknak, akik szeretnek nézelődni, s érdekli őket, vajon honnan származik a tó vize. A hegy felöli részén látható egy mélyreható repedés, amely körülbelül 10 méter mélységig követhető, attól függően, hogy mennyire sovány a búvár.


A barlang járatrendszere, amely 440 méteren át húzódik a hegy gyomrában, nem sorolható a kiemelkedően hosszú vagy tágas barlangok közé, de a néhol 36 méteres mélységig érő járatok felderítése komoly barlangász-, illetve búvárszakértelmet követel. A járatrendszer a mélysége és a veszélyessége miatt csak több szakaszban merülhető. Gyakorlott túravezetőkkel azonban egyszerű vizsgázott búvárok is bejárhatják a rendszer egy-egy érdekesebb járatát.


A bátrabbak felúszhatnak 

A barlang legmélyebb pontja a látogatók véleménye szerint embert próbáló hely. A jelentős mélység és az igen gyorsan nullára csökkenő látás miatt még a tapasztalt barlangi búvárok is csak ritkán keresik fel. Érdekes módon ebből a járatból közvetlenül is felszínre lehet jutni, ha valaki kellően sovány, továbbá képes arra, hogy levett készülékkel 36 métert emelkedjen egy változó szélességű hasadékban. 

Barlanglátogatás csak búvárkészülékkel


Az egyik lehetséges könnyebb túra a 3,6 méteres mélységben nyíló Alagút-forráson keresztül vezet egy apró terembe, ahol, ha elég óvatosan mozognak a résztvevők, akkor a víz tiszta marad, és a falakon, illetve az aljzaton kagylók ezreinek maradványait lehet megszemlélni.


Egy másik útvonalon, a barlang többi részének megtekintéséhez a Lukács-fürdő vízét szállító csővezeték melletti szűk résen kell átpréselniük magukat a “látogatóknak”. A csővezetéket követve egy tágas és levegős terem, a Delfin terem következik, ahol lehetőség nyílik a felszínre emelkedésre. Innen tovább haladva a Fekete-fal cseppkőképződményei következnek. Egy újabb vágatban elérhető az a szakasz, ahol a mélyből feltörő meleg víz a karsztvízzel keveredik.



Barlangi merülés – a város alatt 2


Innen már csak egy “ugrás” az Óriás-terem, ahonnan a csak gyakorlott búvárok által meghódítható Liftakna nyílik, mely egy 22 méter mélységben lévő terembe vezet. Innen tovább haladva található a legmélyebben lévő járat, ahol a mélység már 36 méteres, s mindent vastag iszap borít.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik