Belföld

Szántóföldi körkép

A szántóföldeken az időszerű tavaszi munkák végzése folyamatos. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium legfrissebb összegzését, amelyet a szakértők a megyei tapasztalatok alapján állítottak össze.

A szakértők szerint a megkésett tavasz ellenére a földeken a munkák megfelelő ütemben haladnak, az őszi kalászos gabonák fejtrágyázását 1,4 millió hektáron a termelők befejezték. A gazdálkodók a műtrágyát légi úton, illetve szántóföldi gépekkel juttatták ki a táblákra.

Az őszi búza gyomirtása is a befejezéséhez közeledik, május elejéig mintegy egymillió hektáron végeztek a gyomirtással. A kemény tél leginkább az őszi káposztarepcét viselte meg. A begyűjtött adatok szerint a 157 ezer hektáros őszi vetésterületből kipusztult az őszi káposztarepce 43 százaléka, azaz mintegy 67 ezer hektár. A megmaradt mintegy 90 ezer hektáron is a vetésállapota gyenge, illetve közepes minőségű. A táblák erősen foltosodnak és jelentős a gyomosodás is. Tavaszi árpából 170 ezer hektáron került földbe a mag, a száraz időjárás miatt viszont a növények fejlődése vontatott. Magborsót a gazdák 24 ezer hektáron vetettek. A cukorrépa vetése ugyancsak befejeződött 53 ezer hektáron.

A csapadékhiány miatt a kelés vontatott volt, ezért a táblák összképe elmarad az előző években megszokottól. Napraforgóból a vetési szándék mintegy 480 ezer hektár volt és idáig a gazdák a tervezett terület 98 százalékán, azaz 480 ezer hektáron végeztek a vetéssel. Kukoricából a gazdálkodók úgy tervezték, hogy 1,225 millió hektáron kerül majd földbe a mag, ebből május elejéig mintegy egymillió hektáron fejeződött be a vetés. A burgonya ültetése is a befejezéséhez közeledik, május elejéig mintegy 30 ezer hektáron fejeződött be az ültetés. Az elmúlt napok meleg időjárásának következtében a növények teljes virágzásban vannak. A szakemberek szerint műtrágyából, növényvédő szerből és vetőmagból a kínálat megfelelő volt, a termelők nem jeleztek hiányt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik