Belföld

Szállító alakulatot küld Magyarország Irakba

Békefenntartók helyett egy katonai védelemmel ellátott szállító alakulatot küldene Magyarország Irakba.

Kovács László külügyminiszter öt, az iraki stabilizációban érdekelt magyar nagyvállalat vezetőivel folytatott megbeszélést követően elmondta: ehhez gyors négypárti egyeztetésre lenne szükség, amelyre “a hét vége jó alkalom”, és így hétfőn egy módosító indítvány beterjesztésével lehetne szavazni a kérdésről.

Mint mondta, a szállítási tevékenységet végző egység biztonságáról és védelméről a küldő országnak, Magyarországnak kell gondoskodnia, ezért van szükség a katonai védelemre. A külügyminiszter megjegyezte: az volna a legmegfelelőbb, ha a négypárti egyeztetésen egy közös indítványt tudnának megfogalmazni.

“A kormány meggyőződése, hogy az újjáépítésben való részvétel eminens magyar érdek” – szögezte le a miniszter. Kovács László szavai szerint a hét végére, még a tervezett négypárti egyeztetés előtt válnak ismertté az alakulattal kapcsolatos feltételek és részletek.

A miniszter újságírói kérdésre válaszolva elmondta: Major István, a tárca külgazdaságért felelős helyettes államtitkára május 21. és 25. között egyebek mellett az iraki stabilizációban való magyar részvétel érdekében folytat lobbitevékenységet az Egyesült Államokban.

“Úgy érezzük, adódik most egy olyan lehetőség, amelyet Magyarországnak ki kell használnia, hogy visszaszerezze Irakban korábbi jó gazdasági pozícióját” – jegyezte meg Székely Péter, a Transelektro Rt. elnöke.

Székely Péter, aki a Transelektro, a Mol Rt., az Amerikai Kereskedelmi Kamara, az Agroinvest Rt., a Ganz, Híd-, Daru és Acélszerkezetgyártó Rt. vezetői nevében szólalt fel, elmondta: kezdetben millió-tízmillió dollár nagyságrendű projektekre számítanak.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik