Belföld

Reuters: májusban tovább csökken a hazai infláció

A Reuters májusi felmérése szerint tovább csökkenhet az infláció az áprilisi mélypontot követően, ez azonban továbbra sem ösztönzi kamatcsökkentésre a jegybankot, mert az infláció az elemzők szerint hamarosan újra emelkedni kezd.

A Reuters szerint májusban némileg tovább javultak az inflációs várakozások, és jelenleg az elemzők mintegy 25 bázisponttal alacsonyabban futó inflációs pályát jeleznek előre, mint két hónappal ezelőtt.

A konszenzus májusra 3,8 százalék, a hosszabb távú előrejelzések azonban azt mutatják, hogy a következő több mint másfél évben nem várható ilyen alacsony fogyasztói ár-növekedés. Az idén decemberre a konszenzus szerint 4,8 százalékra kúszik vissza a pénzromlás éves üteme, 2004-ben pedig 4,0 százalékra lassul.

A felmérés szerint némileg, 1.024 milliárd forintra romlott az idei államháztartási hiányra vonatkozó előrejelzés, ami valamivel nagyobb, mint a GDP 5,5 százaléka.

A Reuters által megkérdezett elemzők az idei évre átlagosan a bruttó hazai termék 3,52 százalékos növekedését várják, míg 2004-re pedig 4,06 százalékot jeleznek előre – mindkettő húsz bázisponttal kevesebb, mint az év elején.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik