Belföld

Recesszió és MBA – a legkapósabbak is megérzik

A tavaly végzett MBA hallgatók sem válogathatnak már az állások között, mégis óriási volt a túljelentkezés a következő évfolyamra.



A felmérés 

A végzős MBA hallgatók körében végzett felmérést 1988 óta kétévente készítik el, 2002-ben a 10 vezető business school 3700 diákjának küldték el a kérdőíveket, melyekre 23 százalékuk válaszolt. A kérdőívet visszaküldők 80 százaléka amerikai állampolgár, közel kétharmada férfi. A felmérében az alábbi iskolák vettek részt: Dartmouth College, Tuck Duke University, Fuqua Indiana University, Kelley Northwestern University, Kellogg UCLA, Anderson UC Berkeley, Haas University of Chicago, Graduate School of Business University of Michigan Business School at University of Texas, Austin University of Virginia, Darden. 

Ma már az MBA diplomára sem lehet azt mondani, hogy aranyat ér. Az üzleti iskolák programjait 2002-ben befelyező hallgatókat korántsem kényezteti el az álláspiac.

Az ezredfordulón végzettek még nem nagyon érezték meg dotcom-buborék kipukkadását követő dekonjunktúrát: a legtöbben azonnal olyan munkahelyen tudtak elhelyezkedni, ahol szerettek volna. A most végzők már feladják extra kívánságaikat, és akár az etikát is sutba dobják, csak azért, hogy érdekes, jól fizető álláshoz jussanak. Ez derült ki a tíz vezető Business School kétéves MBA programját végzett diákjai között végzett felmérésből, melyet több mint tíz éve elkészítenek.



Recesszió és MBA – a legkapósabbak is megérzik 1

Erkölcs – szögre akasztva

A nehéz gazdasági helyzetben az MBA hallgatók erkölcsi fenntartásai jelentősen háttérbe szorultak a közelmúlthoz képest. A kérdőívet kitöltők 42 százaléka most elfogadná egy dohányipari cég állásajánlatát, míg a 2000-ben a felvett adatok szerint etikai megfontolásból az akkori végzősöknek csak 6 százaléka lett volna hajlandó ilyen cégnél kamatoztatni tudását.


Ez meglepte a felmérést készítőket, sőt aggasztónak találták, hogy a jövő gazdaságának meghatározó döntéshozói így reagálnak a negatív gazdasági folyamatokra. De végzősök nemigen tehetnének mást, ha el akarnak helyezkedni. Két évvel ezelőtt a diákok 80 százalékára még az iskola befejezte előtt biztos munkaheléy várt, a mostani felmérésben már csak 60 százalékuk mondhatta ezt el magáról.





Átpolitizálva 

Meglepő volt, hogy a tavalyi kitöltők az általuk legjobban csodált személyek között javarészt politikusokat jelöltek meg. Korábban a szülőket jelölték meg az első helyeken, míg a legfrissebb felmérésben Colin Powell amerikai külügyminiszter kapta a legtöbb szavazatot. Az elnök sem maradt le nagyon, Busht a harmadik helyre sorolták. Csupán egyetlen üzletember kerülhetett dobogóra, Warren Buffett befektetési guru ékelődik be másodikként a politikusok közé. A legnagyobbra tartott vállalatok és szervezetek első tíz helyezettje közé is először került be tavaly az amerikai hadsereg. 

Más munkák más fizetésért



A korábbi adatokhoz viszonyítva a frissen végzettek közül jóval többen helyezkednek el ipari ágazatokban. 2000-ben a válaszadók 35 százaléka még tanácsadási területen helyezkedett el. Ezt követően a pénzügyi munkák és a befektetési bankok voltak a legnépszerűbbek, végül a marketing- és menedzsment-pozíciók zárták a sort. Mostanra a sorrend megfodult, 40 százalékuk tölt be állást a marketing és menedzsment területén, tanácsadásra csupán 20 százalékuk adta a fejét.

A leglátványosabb az információtechnológiai ágazat visszaszorulása. Korábban a végzettek 14 százaléka vállalt ilyen munkát, idén már csak 1 százalékuk. Nemcsak amiatt, hogy kevesebbaz álláslehetőség. A diákokat nem vonzza ez a „zűrös” ágazat.

A fizetések a korábbi átlaghoz képest emelkedtek. Igaz, csak évi ezer dollárral, de ez is meglepő a többi negatív adathoz viszonyítva. Az ezredfordulón éves szinten 86 540 dollár volt az MBA diplomások kezdőfizetése, tavaly már 87 808 dollárra rúgott ez az összeg. A férfi és nő végzősök közötti különbség is csökken, míg korábban 9 százalékkal kevesebb volt a nők kezdőfizetése, ma már csak 4 százalék a különbség.

Mégis elégedettek

Úgy tűnik, a business schooloknak nem kell aggódniuk a romló eredmények miatt. A hallgatók nem csalódottak, sőt a egyre több a jelentkező. A felmérést kitöltők 80 százaléka elégedett volt az általa elvégzett MBA programmal, 42 százalék úgy érezte, minden elvárását kielégítette az iskola, 38 százalék pedig nagyjából azt kapta, amit várt.

A felmérés készítői sokkal rosszabb eredményre számítottak. Azt hitték, hogy a dekonjunktúra az értékelésekre is rányomja bélyegét, és a hallgatók csalódottabbak lesznek. A diákok azonban objektívek voltak, nem az iskolát hiábáztatták az álláspiac szűlükése miatt.

A jövendő hallgatókat sem lehet eltántorítani, pedig a 2003-ban jelentkezőknek elküldik a tavalyi kérdőív eredményeit. Ennek ellenére soha nem látott mértékű a túljelentkezés a kétéves MBA programokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik