Belföld

Újabb Suzuki-beruházási lehetőségekről tárgyalnak Budapesten

Újabb beruházási lehetőségekről tárgyalt a gazdasági és közlekedési miniszterrel Osamu Suzuki, a Suzuki Motor Corporation elnöke csütörtökön Budapesten, aki a társaság közgyűlésére érkezett Magyarországra. Csillag István a megbeszélést követően az MTI-nek elmondta: a magyarországi Suzuki 2002-ben ért el először nyereséget, amióta letelepedett Magyarországon.

Ez reményt ad további beruházásokra – tette hozzá a miniszter. Szavai szerint a Suzuki arra törekszik, hogy a következő két évben a tavaly elért 85 ezres éves kibocsátást mintegy 150 ezerre növeljék. A társaság üzleti tervei alapján minden évben új típust vezetnek be, amelyet Magyarországról juttatnak el az európai piacokra.

Csillag István beszámolt arról, hogy a magyarországi társaság az eddig felhalmozott veszteséget két év alatt kívánja ledolgozni. A miniszter közölte: a Suzuki tervei szerint segítséget kíván nyújtani beszállítói letelepedéséhez Esztergomban és környékén. Mint mondta: ehhez új helyi iparűzésiadó-politikát javasolnak, hogy Szlovákiához képest Magyarország versenyképes legyen. Elmondta: a társaság elnöke elérte, hogy kedvező kamatozású hitelhez jussanak a Suzukihoz beszállító vállalkozások. Hozzátette: a hitelt Japánban a Magyar Fejlesztési Bank veszi fel és helyezi ki Magyarországon. Mivel a kormány árfolyamgaranciát ad a nem forintpiacról felvett hitelek után, így az eredetileg tervezetthez képest is kedvezőbb forinthitel-kamat érhető el.

A cég növelné a magyar beszállítók arányát

A Suzuki Corporation növelni kívánja a magyarországi beszállítók arányát. Az elnök szavai szerint a társaság a jövőben csökkenteni kívánja a Japánból származó alkatrészek arányát és növelné az európait.

Osamu közölte, míg 2002-ben 85 ezer gépkocsit gyártottak az esztergomi gyárban, addig az idén a tervek szerint ez eléri a 89 ezret. Jövőre pedig a kapacitás bővítésével 100 ezerre kívánják növelni a gyártást.

Az elnök közölte, az idén júliustól az esztergomi gyár a korábbi két műszak helyett három műszakban működik. Megjegyezte: ehhez létszámbővítésre van szükség.

A tervek úgy szóltak, hogy a május 2-án indult új modellből, az Ignisből havonta 1500-at gyártanak Magyarországon, amit vélhetően meg fognak haladni, mivel májusban már túllépték a háromezret.


 

Ajánlott videó