Belföld

Hajsza a szoftverkalózok ellen

Milliók folynak el a szerzői jogok megsértése miatt. Magyarországon az uniós átlagnál jóval magasabb az illegális szoftverek aránya - olvasható a Világgazdaságban. A közeljövőben több ezer cég számíthat a kalózkodással szemben fellépő a Business Software Alliance (BSA) megkeresésére.

Összesen 50,2 millió dollár kár keletkezett Magyarországon a szerzői jog megsértése következtében tavaly – derül ki az Egyesült Államok kereskedelmi főmegbízottjának hivatala (USTR) által közzétett jelentésből. A hazai bűnügyi statisztika szerint ehhez képest mindössze 846 millió forint kárt okoztak a szerzői jogok sérelmére elkövetett bűncselekményekkel. A megtérült kár nem érte el a 63 milliót.

A Legfőbb Ügyészségen hangsúlyozták: kimutatásuk kizárólag az ismertté vált bűncselekmények adatai alapján készült. Természetszerűleg nem foglalkoznak a nem kriminális cselekményekkel.

Az USTR évente készíti el jelentését, amelyhez a felmérésben részt vevő államokban tevékenykedő szakmai szervezetektől gyűjtik össze a szükséges adatokat. Magyarországgal kapcsolatban megállapítja, hogy a jogi szabályozás megfelelő, ám a jogalkalmazás még nem elég hatékony, s ennek következtében meglehetősen nagy számban fordul elő a szerzői jog megsértése. Mindenesetre Magyarország nem tartozik azon államok közé, amelyek kapcsán a felmérés készítői kiemelt figyelmet tartanak indokoltnak a jogsértések súlyossága miatt – tette hozzá Ormos Zoltán, a BSA jogi szakértője.

Az illegális programok visszaszorítására létrehozott BSA márciusban közel 13 ezer céget keresett meg és szólított fel szoftvergazdálkodásuk rendbetételére, majd a türelmi idő lejártát követően több tucat vállalkozással szemben feljelentést tett. A szervezet májusban négy alföldi megyében folytatja akcióját, több ezer cég számíthat megkeresésre – egészítette ki Sebők Erzsébet, a BSA magyarországi főtitkára.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik