Belföld

WWW konferencia Budapesten

A 2002. évi stagnálás után az internetet használók száma az idén az első három hónapban 16 százalékkal nőtt Magyarországon. Erről Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter beszélt, a szombatig tartó 12. World Wide Web (WWW) nemzetközi konferencia megnyitóján, szerdán Budapesten. Hozzátette: most teljes erőbedobással a magyar nyelvű tartalmak fejlesztésére kell koncentrálni.

A WWW konferencia Neumann János születésének 100. évfordulója alkalmából ülésezik Budapesten. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a világ Neumann Jánost tekinti a modern, programozható számítógép egyik atyjának, a bináris szisztéma ötletgazdájának. “Mi magyarok büszkék vagyunk Neumann Jánosra, ugyanakkor a legkevésbé sem dicsekedhetünk azokkal a paraméterekkel, amelyek a hazai információs társadalom fejlettségét jelzik” – fogalmazott Kovács Kálmán, hozzátéve: “annak ellenére, hogy az ország jövő májusban az EU teljes jogú tagja lesz, PC- és internet-ellátottság területén jelentősen elmarad az Európai Unió országaitól”.

Mint mondta, fordulatra van szükség, ezért döntött úgy egy évvel ezelőtt a kormány, hogy külön informatikai és hírközlési minisztériumot állít fel. A minisztérium legfontosabb küldetésének nevezte az információs társadalom fejlődésének támogatását, ezen belül az internet penetráció drasztikus növelését, a világhálón elérhető magyar nyelvű tartalom fejlesztésének elősegítését. A tárca vezetője szerint élénkítő hatása lesz annak is, ha a közügyek nagy részét elektronikus úton lehet elintézni. Hozzátette: nemrég hitelesítették az első elektronikus aláírási formátumot, és az e-szignó hivatalos használatba lépésével elhárult az egyik legnagyobb akadály az elektronikus ügyintézés előtt. Elmondta: az internet díjaknál az idén márciusig sikerült elérni átlagosan 25 százalékos csökkentést, és az előkészítés alatt álló új elektronikus hírközlési törvény is az árak további lenyomását szolgálja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik