Belföld

WWW konferencia Budapesten

A 2002. évi stagnálás után az internetet használók száma az idén az első három hónapban 16 százalékkal nőtt Magyarországon. Erről Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter beszélt, a szombatig tartó 12. World Wide Web (WWW) nemzetközi konferencia megnyitóján, szerdán Budapesten. Hozzátette: most teljes erőbedobással a magyar nyelvű tartalmak fejlesztésére kell koncentrálni.

A WWW konferencia Neumann János születésének 100. évfordulója alkalmából ülésezik Budapesten. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a világ Neumann Jánost tekinti a modern, programozható számítógép egyik atyjának, a bináris szisztéma ötletgazdájának. “Mi magyarok büszkék vagyunk Neumann Jánosra, ugyanakkor a legkevésbé sem dicsekedhetünk azokkal a paraméterekkel, amelyek a hazai információs társadalom fejlettségét jelzik” – fogalmazott Kovács Kálmán, hozzátéve: “annak ellenére, hogy az ország jövő májusban az EU teljes jogú tagja lesz, PC- és internet-ellátottság területén jelentősen elmarad az Európai Unió országaitól”.

Mint mondta, fordulatra van szükség, ezért döntött úgy egy évvel ezelőtt a kormány, hogy külön informatikai és hírközlési minisztériumot állít fel. A minisztérium legfontosabb küldetésének nevezte az információs társadalom fejlődésének támogatását, ezen belül az internet penetráció drasztikus növelését, a világhálón elérhető magyar nyelvű tartalom fejlesztésének elősegítését. A tárca vezetője szerint élénkítő hatása lesz annak is, ha a közügyek nagy részét elektronikus úton lehet elintézni. Hozzátette: nemrég hitelesítették az első elektronikus aláírási formátumot, és az e-szignó hivatalos használatba lépésével elhárult az egyik legnagyobb akadály az elektronikus ügyintézés előtt. Elmondta: az internet díjaknál az idén márciusig sikerült elérni átlagosan 25 százalékos csökkentést, és az előkészítés alatt álló új elektronikus hírközlési törvény is az árak további lenyomását szolgálja.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.