Belföld

Vadkenderből gyárt gyógyszert a Bayer

A vadkenderből készülő gyógyszerek gyártására szakosodott brit GW Pharmaceuticals Plc részvénye mindenkori legmagasabb árfolyamára emelkedett, amint a német Bayer AG megvásárolta első ilyen szerének gyártási jogát.

A német gyógyszervegyészeti konszern 25 millió fontot fizet a szert nagy-britanniai terjesztési jogáért Sativex márkanév alatt. Az értékesítési árbevétel egy jelentős hányada a GW-t illeti majd. A brit cég negyvenezer tő vadkendert termeszt egy titkos telephelyen Nagy-Britanniában.

A vadkender-alapú Sativexet sclerosis multiplex betegségben szenvedő betegeknek szánják fájdalomcsillapítónak és nem “szívással”, hanem szájba permetezéssel juttatják a szervezetbe. A szert még az idén engedélyezik az Egyesült Királyságban. A brit kormány már jelezte készségét az érvényes törvények olyan értelmű megváltoztatására, mely lehetővé teszi majd az orvosoknak a vadkender alapú szerek felírását.

Folyik a GW vadkender-alapú szerének klinikai vizsgálata fájdalomcsillapítóként történő alkalmazhatóságáról rákos megbetegedések és gerincsérülések esetén is. A GW forgalmazási engedély iránt folyamodott számos más európai országban is. Ezek közül az elsőkre 2004-ben lehet számítani.

A szerződés értelmében a Bayer dogozza ki és teremti meg az értékesítés feltételeit Európa országaiban és Kanadában. A legnagyobb egységes gyógyszerpiacára, az Egyesült Államokra azonban nem terjed ki a szerződés. Az USA megnyitása a szer előtt legkorábban két-három év múlva lehetséges. Az előrejelzések szerint az európai és kanadai piaci forgalom kezdetben 250 millió font körül alakul majd.


 

Ajánlott videó