Belföld

Tizenhatmilliós bírság műemlékrombolásért

Első ízben fordul elő, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal – élve a törvény által 1997 óta biztosított lehetőséggel – jelentős összegű bírságot hajthat be a kulturális örökséget megkárosító állampolgártól - írja a Népszabadság.

A jogerősen behajtható 16 millió forintos örökségvédelmi bírságot annak a budapesti asszonynak kell megfizetnie, aki három éve elbontatta a birtokában lévő tihanyi műemlék halászházat. A műemlékvédelmi hatóság indoklása szerint ilyen esetekben 20 millió forint a kiszabható bírság.

Eredetileg ennyit is állapítottak meg a tihanyi ház lebontása miatt, de később ezt az OMVH elnöke 16 millió forintra mérsékelte, mondván: bár a szóban forgó tihanyi épület egyike volt az utolsóknak, amelyek a régi halászok életkörülményeit mutatták, mégis egyszerű megjelenésű, műformák nélküli ház volt – írja a Népszabadság.

Ajánlott videó

Egy friss hazai felmérés szerint az embereknek csupán a 12 százaléka készít végrendeletet. Arról nincs adat, hogy a népesség hány százalékának vannak érdemi ismeretei az öröklés szabályairól. Sándor Zsuzsa most felhívja a figyelmet néhány gyakori tévedésre.