Belföld

Soros dollárt ad el

Az euró árfolyama szerdán az 1999 évi indulásakor mért árfolyamát érte le, amiben szerepet játszott Soros György megjegyzése arról, hogy a "zöldhasú" további esésére számít és ezért dolláreladásokat eszközöl.

Az egységes európai pénz az ázsiai piacokon 1,1745 dolláron is állt egy ideig, alig maradva el az 1999 évi indulásakor mért 1,1747 dolláros árfolyamtól. A tokiói záráskor 1,1713 dolláron állt. Az euró a jenhez képest is minden idők rekordjára, 136,97 jenre ugrott a nap folyamán, majd 136,64 jenen állt záráskor.

Londonban szerdán fél 10-kor 1,1714 dollár volt, a tegnapi estihez képest nem változott. A dollárral szembeni ellenérzéseket táplálta az amerikai kormány döntése arról, hogy a terror-ellenes készültségi állapotot a második legmagasabb fokozatra emelte. A piac ezen tényezők ellenére nagyon óvatos a dolláreladásokat illetően, főként azután, hogy a japán központi bank erőteljesen interveniált a pénzpiacon. Mizogucsi Zembei, Japán vezető pénzügyi diplomatája szerdán óva intett az erős jen kedvezőtlen hatásaitól és jelezte, hogy a dollár szélsőséges ingadozása esetén a “megfelelő módon járnak el”.

Hirunama Takeo kereskedelmi és ipari miniszter pedig azt közölte, hogy gyengébb jen lenne kívánatos az exportőrök érdekében. A befektetők egyet értenek abban, hogy az euró további emelkedése várható, mivel az amerikai gazdasági vezetés gyenge dollárt, az európai viszont erős eurót akar. Bár az amerikai vezetés retorikájában az “erős dollár-politikáját” hirdette meg, ám a dollár árfolyam tartásáért vállalt kötelezettségéről lemondott, mint ahogyan John Snow pénzügyminiszter nemrégiben kifejtette: nem aggódik a dollár erőteljes gyengülése miatt.

Soros kedden erre a megjegyzésre is építette véleményét. Soros, aki az 1990-es évek elején térdre kényszerítette a fontot – és az akkor Quantum Fund-nak nevezett pénzalapjával 1 milliárd dolláros hasznot szerzett-, most eurót, valamint ausztrál, kanadai, és új-zélandi dollárt vásárol a zöldhasúért.

A piac mindeközben várja Alan Greenspannak, a FED elnökének az amerikai gazdaság állapotáról szóló értékelését. A szakértők arra számítanak, hogy bár a piac már jórészt belekalkulálta az árfolyamokba a várható nyári amerikai hitelenyhítést, Greenspannek a gazdaság további pangásáról szóló értékelésére újabb dolláreladásokkal reagál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik