Belföld

Meghatározó a gépipar szerepe a magyar gazdaságban

Az ipar teljesítményében a gépiparnak meghatározó szerepe van, az ágazat az ipari termelés több mint 40 százalékát adja 1999 óta - állapítja meg a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) összesítése.

Tavaly a gépipar termelési értéke 5389,8 milliárd forint volt, szemben a 2001. évi 5320,1 milliárd forinttal. A gépipar gyártási ágai közül az ipari termelés 24,4 százalékát a villamos gép- és műszergyártás, 13,1 százalékát a közúti jármű- és járműalkatrész-gyártás és 5,1 százalékát a hagyományos gép- és berendezésgyártás adta.

Az elmúlt évekhez hasonlóan 2002-ben továbbra is kiemelkedő volt a gép- és berendezésgyártás 32 százalékos termelésnövekedése. A feldolgozóipar és ezen belül a gépipar második legnagyobb súlyú ágazata a járműgyártás. Az ágazatot 2002-ben nem jellemezte az egyenletes teljesítés. Voltak ugyan kiemelkedő teljesítményű hónapok például júliusban, szeptemberben, novemberben, de azokat általában hullámvölgy követte augusztusban, októberben, decemberben.

A gép- és berendezésgyártás viszonylag kisebb súlyú ágazat, az ipari átlag felett teljesített egész évben. Termelése 2002-ben 32 százalékkal, exportja 48,6 százalékkal, a belföldi értékesítése 13,3 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A termelésnövekedés volumenindexe az egész év során kiemelkedő volt a mezőgazdasági gépek gyártásában, ahol az éves termelési volumenindex 170 százalék, az exporté 162,4 százalék és a belföldi értékesítésé 189,2 százalék volt 2002-ben az előző évhez képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik