Belföld

Megháromszorozódott a náci weblapok száma Németországban

Németország komolyan aggódik amiatt, hogy megnőtt a szélsőjobboldali nézeteket propagáló internetes weblapok száma. Az oldalak szakértő módon és vonzóan tálalják a náci ideológiát.

Renate Schmidt családügyi miniszter szerint a trend aggodalomra ad okot: az elmúlt három évben a jobboldali honlapok száma megháromszorozódott, ma már ezer körüli. Az “internetes jobboldali extrémizmus” című jelentésben a miniszter asszony ismertette, hogy a náci csoportok regionális tevékenységük ismertetésére, eseményeik hirdetésére használják a világhálót. “A szélsőségesen jobboldali tartamú webszájtok tartalma és megjelenése egyre profibb és vonzóbb az olvasóközönség számára” – mondta a miniszter asszony.

A jelentés adatai szerint tavaly 780 újnáci weboldal volt elérhető, 354 honlap büntethető tartalmat kínált, 173-at megjelenésük után azonnal eltávolítottak az internetről.

Bűnügyi statisztika

Egy korábban ismertetett belügyminiszteri jelentés szerint 2002-ben 10.092, jobboldali szélsőségesek által elkövetett bűncselekményt regisztráltak Németországban, nyolc esetben gyilkossági kísérletet követtek el, 646 támadás következtében súlyos sebesülés történt, 26 esetben pedig gyújtogattak. (2001-ben 10.054 hasonló esetet jelentettek.)

A gazdaságilag rossz helyzetben lévő Kelet Németország továbbra is a neonácik központja. Ebben a térségben lakik a németek 20 százaléka, ám a neonácik fele itt tevékenykedik. A Berlint körülvevő Brandenburg államban a legmagasabb az egy főre eső bűnesetek száma. A 16 német állam közül a legkevesebb neonáci bűntettet a gazdag Hessen államban követik el.


Forrás: www.euro.hu


 




 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik