Belföld

Lezárult a vizsgálat a Hungexpo Rt.-nél

Lezárult az a vizsgálat, amelyet a Hungexpo Rt. felügyelő bizottsága, valamint a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank (MFB) végzett a gazdasági és közlekedési miniszter kérésére - nyilatkozta az MTI-nek Barabás János, a Hungexpo Rt. vezérigazgatója szerdán.

Elmondta, a Hungexpo Rt. igazgatósága hétfői ülésén megtárgyalta és egyhangúlag elfogadta a jelentést, az összefoglaló megállapításokat és a javaslatokat.

A vezérigazgató elmondta: a felügyelő bizottság és az MFB képviselőjének vizsgálata azt igazolta, hogy a Hungexpo Rt. jelenlegi vezetése hivatalba lépése óta nem kötött gazdaságilag előnytelen vagy jogszabályba ütköző szerződést.

A vezérigazgató kitért arra: a vizsgálat tapasztalatai alapján nem valósak azok a sajtóban megjelent állítások, amelyek az új vezetést a régi módszerek folytatásával, az állami pénzek magánkézbe juttatásával vádolták.

A vizsgálat szerint az rt. a korábban kötött hátrányos szerződéseket felülvizsgálta, és azokat vagy megszüntette vagy a részvénytársaság számára kedvező irányba módosította.

Az MFB javaslatára az igazgatóság független büntetőjogi szakértőt kér fel egy, még 2002 áprilisában a Hungexpo Rt. és az Expo Trade Kft. között létrejött keretmegállapodás esetleges büntetőjogi vonatkozásainak vizsgálatára.

A most lezárult vizsgálat megállapította, hogy ez a szerződés is időközben lényegesen változott, valamint a Hungexpo Rt.-nek ma már befolyásoló üzletrésze van az Expo Trade Kft.-ben.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik