Belföld

Lakástámogatás – bejelentett változások

A korábbi hetekben lábra kapott borúlátó pletykákhoz képest kevéssé szigorított lakáshitel-támogatási rendszerén a kormány. A módosítások legnagyobb vesztesei a spekulánsok és a bankok.

A rendelet kihirdetését követő tizedik napon, tehát várhatóan június elején hatályba lép a módosítás, mely nem vonatkozik a korábban megkötött szerződésekre, a már benyújtott és elfogadott kölcsönkérelmekre – ismertette a kormány döntését Csabai Lászlóné lakásügyi megbizott.

A legfőbb változások:

– A jelzáloghitel kamattámogatása használt lakásnál 6 százalék, új lakásnál 7 százalék, a kiegészítő kamattámogatású hitelnél pedig továbbra is 5 százalék.

– Az állam továbbra is 20 évig biztosít kamattámogatást kedvezményes lakáshitelekhez, viszont a támogatott hitelek maximális összegét 30 millióról 15 millió forintra csökkentik.

– Az ügyfelet terhelő kamat és egyéb költségek együttes mértéke a jövőben nem haladhatja meg az öt éves állandó kamatozású és a rövidebb futamidejű jelzáloglevéllel finanszírozott hiteleknél: új lakásnál az öt, használt lakásnál a 6, kiegészítő kamattámogatású hiteleknél a 6 százalékot.

– A kiegészítő kamattámogatású hitelek legmagasabb összege 10 millió forintról 15 millióra emelkedik, és aki rendezte korábbi kölcsönét újat is felvehet.

– A jelzáloglevéllel finanszírozott hitel felvétele a jövőben a tető cseréjéhez és felújításhoz is felvehető (a villamos berendezések cseréje helyett).

– Egy család egyidejűleg csak egy hitelt vehet fel. Ez alól kivételt csak az jelent, amikor szülő illetve nagyszülő nagykorú gyermek, unoka lakásvásárlásánál nem tulajdonos adóstársként vesz fel hitelt.

– A jövőben nem lehet hitelt felvenni, ha a vevő és az eladó között közvetlen hozzátartozói kapcsolat van, kivéve egy-két speciális helyzetet.


– A lakáshitelhez kapcsolódó szja-kedvezményen nem változtat kormány. 

A szigorítás elsődleges célja a költségvetés terheinek enyhítése – fogalmazott Gál J. Zoltán kormányszóvivő. A módosításoknak köszönhetően 2003-ban 15-16 milliárd forinttal csökken a lakáshitel-rendszer költsége, mely így is közel 30 milliárddal fogja meghaladni az erre szánt közel 80 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik