Belföld

Új magyar távolságibusz a Kravtextől

Új távolsági autóbuszt mutatott be a győri Kravtex szerdán Mosonmagyaróváron, a Kühne Mezőgazdasági Gépgyárban.

A Kravtex 1999-ben jelent meg saját gyártmányú autóbuszaival a piacon, amelyek alacsony áruk, kis fogyasztásuk révén lettek kelendők. A Kravtex négy év alatt 90 városi, elővárosi és távolsági CREDO típusú autóbuszt gyártott a közlekedési vállalatok megrendelésére.

Stemler József kereskedelmi igazgató az MTI-nek elmondta, az új autóbusz, a CREDO LC11H az eddig gyártott típusoknál nagyobb, technikailag korszerűbb. A 45 utas szállítására alkalmas légkondicionált autóbusz a hasonló kategóriájú nyugati járműveknél huszonöt százalékkal olcsóbb, és 10 százalékkal kevesebbe kerül még a legolcsóbbnak tartott török gyártmányú autóbuszoknál is.

A CREDO autóbuszok döntően magyarországi beszállítók által gyártott részegységekből készülnek. Az önhordó szekrényvázat a Kühne, a futóműveket a Rába Rt, a futómű felfüggesztés gömbcsuklóit a Semperform Kft., a padlókárpitot és a műbőröket a Grabo Kft. gyártja. A szervokormánymű, a légrugók, a fékszerelvények, az autóbuszüvegek is hazai gyártmányúak.

A győri székhelyű, kizárólag magyar magántulajdonban lévő Kravtex cégcsoport 800 főt alkalmaz, tavalyi árbevétele meghaladta az ötmilliárd forintot. Tulajdonában van egyebek között a 100 éves Kühne Mezőgazdasági Gépgyár, ahol a CREDO autóbuszok is készülnek.


 

Ajánlott videó