Belföld

Biomassza-erőművet építtet Bécs

Biomassza-erőmű építéséről döntöttek Bécs város szolgáltató művei alapos számítások nyomán. A 60 megawattot termelő létesítmény 45 millió eurós beruházással a Simmering kerületben lévő erőmű mellett épül fel, fahulladékkal táplálják majd és a tervek szerint 2006-ban kezd üzemelni.

Michael Häupl, Bécs főpolgármestere ezzel kapcsolatban kijelentette: a példás vállalkozással sikerül egy kalap alá venni a gazdaságot és a környezetvédelmet. Az újra termelődő forrással működő erőművel ugyanis csökken a fosszilis energiahordozók felhasználása és a széndioxid-kibocsátás.

A fűtőanyagot a szövetségi erdőgazdaságok szállítják vasúton az erőműbe, amelynek a fahulladékból napi mintegy 20 vagonra lesz szüksége. A megtermelt energia kétharmadát távhőként adják el. Bécs azt reméli, hogy az erőmű technológiáját később értékesítheti a többi tartománynak, illetve más országoknak.

A biomassza-erőmű a jelenlegi szociáldemokrata-zöld bécsi önkormányzat környezetvédelemmel kapcsolatos 23 projektje közül az egyik. A bioenergia támogatásához szükséges összeget Ausztria minden áramfogyasztója adja össze, mert e célra az idei évtől kezdődően kilowattóránként 0,134 eurócent felárat szednek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik