Belföld

Utcára kerülhet több tízezer boltos

Kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet több tízezer hazai vállalkozás, miután az önkormányzatok a lakástörvény értelmében 2004. január 1-jétől indoklás és cserehelyiség felajánlása nélkül felmondhatnak a tulajdonukban álló ingatlanok bérlőinek - írja a Népszabadság.

A helyhatóságtól legalább tíz éve bérelt üzlethelyiségekért a piaci árnál átlagosan 30-50 százalékkal kevesebbet kell fizetni, ráadásul a vállalkozót megfelelő indok nélkül nem lehet kirakni az üzletéből – az idén. Csakhogy miután a védettséget biztosító tízéves moratórium a jövő év első napján lejár, a régi bérlők a legtöbb helyen jelentős díjemelésre, vagy – ha azt nem fogadják el – a bérleti szerződés egyoldalú felmondására számíthatnak.

A Helyiségbérlők Egyesülete a lakástörvény megalkotása óta küzd a bérlőket kiszolgáltatott helyzetbe sodró felmondási lehetőség ellen – egyelőre eredménytelenül. Mint Hidasi Gábor ügyvéd, az egyesület elnöke rámutatott: vannak olyan ügyfelei, akik perelni fogják az önkormányzatot. Őket a bérleti díjról szóló egyezkedésen tulajdonképpen „megzsarolták”, hogy ha jövőre nem fizetik az emelt tarifát, akkor felmondanak nekik. A dolog pikantériája, hogy minderről még jegyzőkönyv is készült. Az érdekvédelmi egyesület elnöke szerint a lakástörvény éppen az efféle esetek miatt szorul módosításra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik