Belföld

Torz piaci helyzetet szülhet Ausztriában az új “árammegoldás”

Az Európai Bizottság újabb követeléseket támasztott az úgynevezett osztrák árammegoldással kapcsolatban, és a Verbund - az osztrák elektromos művek - úgy ítéli meg, hogy az újabb feltételek felboríthatják a kialkudott megoldást.

Az osztrák fogyasztóknak az árak szempontjából várhatóan nem előnyös úgynevezett osztrák árammegoldás a politika bíztatására jött létre azzal a céllal, hogy a sok “tiszta” és egyre értékesebb energia-forrásokkal – például vízzel – rendelkező Ausztria áramtermelését ne árusítsák ki a nagy külföldi konszerneknek.

A megoldás alapjában véve a Verbund, valamint a bécsi, alsó-ausztriai, felső-ausztriai és burgenlandi tartományi szolgáltató részleges fúzióját jelenti. Mivel azonban az egymással versenyben álló szolgáltatók korábban keresztbe-kasul vásároltak egymásnál részesedéseket, a tervezett megoldás az EU megítélése szerint egész Ausztriában eltorzítja a versenyt.

Brüsszel eredetileg azt a feltételt támasztotta, hogy a Verbund adja el a nagy fogyasztókkal foglalkozó stájerországi részét, és szálljon ki a továbbárusító cégekből. Most az unió versenybizottsága újabb engedményeket, és ehhez az érdekeltek keddig való hozzájárulását követeli.

A Verbund a Kurier című bécsi lap szerint úgy ítéli meg az újabb követeléseket, hogy azok a megoldás felborulásához vezethetnek. Közben a szolgáltatók körében egyre többen a politika beavatkozását követelik, és a környezetvédők is úgy vélik, hogy Martin Bartenstein gazdasági miniszternek kell tárgyalnia az illetékes EU-biztossal, hogy az osztrák árammegoldás végre célegyenesbe jusson.

Az EU új követelése viszonylag könnyen teljesíthető: Brüsszel kívánsága az, hogy a Verbund határozza meg, milyen jogokra van szüksége a stájerországi szolgáltatónál – amelyben 34,6 százalékos része van -, hogy az ott szükséges átszervezés végrehajtását elérje. Ehhez elegendő lehetne például egy pénzügyi igazgatói poszt és a költségvetési vétójog – ezzel Brüsszel megelégedhetne akkor is, ha ez nem jelent befolyásolási lehetőséget a szolgáltató versenypozíciójára.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik