Belföld

Tíz-tizenöt év alatt térül meg a bérlakásépítés

Átadták az első vállalkozói tőkéből létrehozott 129 lakásos bérházat, kedden Budapesten a XIII. kerületi Fáy utcában.

Szemán József a beruházó, kivitelező Fáy utca 64-66. Projekt Társaság cégtulajdonosa elmondta: a nettó egymilliárd forintos beruházásból 300 millió forintot önerőből biztosított a cég, 700 millió forintot az OTP Bank Rt. által nyújtott állami kamattámogatású hitelből finanszíroztak.

Utalt arra, ha eladnák a lakásokat, abból nettó 1,2 milliárd forint bevételre tennének szert. Ez az összeg a bérbeadással 10-15 év alatt térül meg. A lakások alapterülete 29 négyzetmétertől 60 négyzetméterig terjed. Szemán József elmondta, hogy számításaik szerint egy 39 négyzetméteres bérlakás havi költsége 67 ezer forint körül lesz, ebből mintegy 47 ezer forint a bérleti díj, a fennmaradó 20 ezer forintot pedig a közös- és a rezsiköltség teszi ki.

A beruházó a területet 2000-ben vásárolta meg az önkormányzattól, amellyel közösen dolgozta ki a fejlesztési koncepciót. Szemán József a vállalkozói alapon történő bérlakásépítés megoldandó problémái között említette az általános forgalmi adó visszatérítés, a lakbértámogatási rendszer és a vállalkozói bérlakásépítési ösztönzők hiányát.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik