Belföld

Terjeszkedni készül a Spar – regionálisan, országosan

A Spar jó eredményekkel dicsekedhet, némileg rontja viszont a képet egy fogyasztóvédelmi per, amelyben végül azért sikerült megegyeznie az ügyészséggel.

A Spar nemzetközi szervezete 5,6 százalékos forgalombővülést ért el az elmúlt évben. A cégcsoport összesített árbevétele 26,6 milliárd euró. Ez
Terjeszkedni készül a Spar – regionálisan, országosan 1

igen kedvezőnek számít a nehéz gazdasági évre való tekintettel – mondta el kedden Budapesten Gordon Campbell, az International Spar ügyvezető igazgatója.

 Pereskedés Zalában

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület beavatkozóként nemrégiben részt vett egy precedens értékű perben, amelyet a Zala megyei ügyészség indított az Interspar ellen. (Az ügyészség úgynevezett közérdekű keresetet nyújtott be.) Az egyesülettől a FigyelőNet megtudta, hogy az eljárás az Interspar által forgalmazott termékek elégtelen tájékoztatása miatt indult. Az ügyben végül peren kívüli egyezség született. Mint megtudtuk, élelmiszerek esetében az árukon nem mindig voltak megfelelően feltüntetve a különböző adalékanyagok, kozmetikumok esetében pedig az esetleges mellékhatás, allergia fellépése maradt el az árutájékoztatásból.

Idén 140 milliárdos forgalmat terveznek

Ami a Spar magyarországi mutatóit illeti, Nemes Tibor, a hazai leányvállalat, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. első ügyvezető igazgatója elmondta: 2001-ben 105, 2002-ben 115 milliárd forintos forgalmat realizált a kiskereskedelmi csoport. Idén 140 milliárdos forgalmat terveznek. A cég 2003-ban mintegy 6-8 milliárd forint összegű beruházással, 10 egységgel bővíti magyarországi hálózatát.

A Spar június 11-én adja át a több mint egymilliárd forintos beruházással készülő új Batthyány téri bevásárlóközpontot – közölte Nemes Tibor. A 2004-es tervekről szólva elmondta, hogy míg idén csak szupermarketeket nyitnak, jövőre három új Interspar hipermarket nyitását is tervbe vették. Ezenkívül elkészül egy saját húsüzemük és több raktárépületük.

Egy szupermarket kialakítása 350 millióba kerül

Az ügyvezető kérdésre válaszolva elmondta, hogy jelenleg 134 üzletük van Magyarországon. 118 szupermarket, 16 hipermarket alkotja a hazai láncot. Egy 1000 négyzetméter körüli szupermarket építése, kialakítása egyébként körülbelül 350 millió forintba kerül, míg a 4000 négyzetméteres hipermarketek legalább 3 milliárdos beruházást igényelnek.

A Spar Magyarország profitjáról a cég nem nyilatkozott, az viszont kiderült, hogy tavaly és tavalyelőtt is nyereséges volt. Nemes elmondta, hogy az Intersparok, vagyis a hipermarketek forgalma összesítésben kicsit meghaladja a Spar szupermarketek árbevételét, legalábbis a tavalyi adatok ezt mutatják.

Magyarország a 15. a sorban 

A Spar konszern nemzetközi adatait elemezve kiderül, hogy a legnagyobb forgalmat Németországban bonyolítja le a csoport (csaknem 5 milliárd euróról van szó). Ausztriában 3,8 milliárdos az árbevételük, és Nagy-Britanniában is meghaladja a cég forgalma a hárommilliárd eurót. Magyarország a 15. a piacok között, itt 488,6 millió euró az árbevétele a Sparnak. Ezzel megelőzzük a 16. Görögországot (414 millió euró) és a 19. Szlovéniát is (314 millió euró). 

Romániában és Bulgáriában megtorpantak

A FigyelőNet kérdésére Gordon Campbell elmondta, hogy a balkáni országok közül tárgyaltak ugyan román és bolgár potenciális partnerekkel, ám ezek a megbeszélések nem jártak pozitív eredménnyel. A Spar továbbra is vizsgálja a regionális terjeszkedés lehetőségeit. Például hamarosan megjelenik Horvátországban. Fejlesztik a lengyel, az orosz és az ukrán piacon lévő hálózatukat is. A távolabbi térségek közül Brazíliában és Szingapúrban is hamarosan megnyitják első üzleteiket.


A Spar holdingcége, az osztrák ASPAR képviseletében Guntram Drexel elmondta, hogy Magyarországon egyelőre pozíciókat szeretnék erősíteni, akárcsak Szlovéniában. Ha ez sikerül, akkor Magyarországról akár más államok felé is terjeszkedhet a cégcsoport, amivel nyilvánvalóan a szomszédos államokra utalt az osztrák menedzser.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik