Belföld

Nem épülhet új múzeum az Akropoliszon

A görög legfelsőbb bíróság ítélete meggátolja az athéni kormány terveit, és így nem épülhet új múzeum az Akropoliszon. Az új épületet a Parthenon melletti lejtőre tervezte a kabinet, ám a környéken lévő műemlékeket, illetve régészeti leleteket féltve a bíróság végül nem hagyta jóvá a kormányzati elképzeléseket.

A bírósági ítélet komoly nehézségeket jelent a görög kormány számára, amely a Parthenon frízeit követeli vissza Nagy-Britanniától. Az Elgin-márványoknak is nevezett emlékek egykor a Parthenont díszítették, jelenleg viszont a londoni British Museum őrzi azokat.

Görögország abban bízott, hogy egy új akropoliszi múzeum révén nyomást gyakorolhatna Londonra, hogy visszakaphassa a szobrokat, és kiállíthassa azokat a 2004-es athéni olimpia idején. A 2500 éves szobrokat, amelyek vallási és mitológiai jeleneteket ábrázolnak, a British Museum 1816 óta őrzi.


Az Akropoliszra tervezett múzeum ellen a környéken élők és a kulturális egyesületek is tiltakozta. A 90 millió euróba kerülő új épületet egyébként Bernard Tschumi New York-i építész tervezte volna, s fő alkotóeleme az üveg lett volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik