Belföld

A NATO keletre megy

Varsó mellett Budapest és Prága is felmerült a NATO-főhadiszállás egy részének jövőbeli helyszíneként - állítja a Népszabadság megbízható forrásokra hivatkozva.

A NATO-ban a katonai főhadiszállás egy részének keletre telepítésén gondolkodnak – tudta meg a Népszabadság meg nem nevezett “megbízható forrásokra” hivatkozva. A döntés logikusan illeszkedne a NATO-ban már megkezdett átalakulási folyamatokba – írja a lap.


Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) politikai szervei Brüsszelben maradnának. A katonai testületek működési helye elsősorban a belgiumi Mons, és kisebb mértékben más nyugat-európai országok (Németország, Olaszország). Ezen katonai szervezetek-parancsnokságok egy része – több fokozatban – Kelet-Közép-Európába települne. A legvalószínűbb helyszín Varsó lenne, de Budapest és Prága is felvetődött lehetséges jelöltként.

Ha elvi döntés születik, akkor a megfelelő infrastruktúra, közlekedési és távközlési adottságok is befolyásolhatják a helyszínről kezdődő vitát. Több ezer ember – katonai-polgári alkalmazottak, családtagjaik – áttelepüléséről és hatalmas költségvetési keretről van szó, amely az új fogadó ország infrastruktúrája és háttéripara, szolgáltatási rendszere számára nagy kihívást, illetve lehetőségeket jelent.

Mind Varsó, mind Budapest és Prága rendelkezik azokkal az anyagi és szellemi feltételekkel, amelyek a NATO-főparancsnokság működéséhez szükségesek.

Jó az infrastruktúra, megfelelő, sok esetben a nyugat-európai átlagot felülmúló távközlési rendszerek működnek, Varsóban és Budapesten is megvan a politikai akarat, hogy a megváltozó NATO-t fontos – az Egyesült Államokhoz kapcsolódó, adott esetben a túlzott nyugat-európai nyomást némiképpen ellensúlyozó – testületként ismerjék el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik