Belföld

Az MNB felvetésnek tekinti az EU pénzügyi biztos javaslatát

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Auth Henrik egyelőre felvetésnek tekinti azt a nyilatkozatot, amelyet Pedro Solbes, az EU pénzügyi biztosa tett Prágában. Pedro Solbes kedden a cseh elnökkel, Václav Klausszal folytatott találkozója után kijelentette: a plusz-mínusz 15 százalékos alapsávnál keskenyebb, 2,25 százalékos sávot fogják használni az ERM-II-ben annak eldöntésére, hogy az eurózónába készülő egyes országok tényleg készek-e az euróövezethez való
csatlakozásra.

Az eurózóna előszobájának tekintett ERM-II árfolyam-mechanizmusban egy adott ország fizetőeszközének árfolyama legfeljebb plusz-mínusz 15 százalékkal térhet el a sávközéptől. Az ERM-II-őt legalább két évig kell alkalmazni a csatlakozást követően. Magyarország jelenleg ezen a szisztémán alapuló árfolyamrendszert működtet.

Auth Henrik aláhúzta: a felvetést megvizsgálják, de a magyar jegybank a kijelentést érdemben nem kívánja kommentálni. Az MNB 2003. május 12-én az inflációs jelentésről tartott sajtótájékoztatóján Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kijelentette: korai lenne még megnevezni az időpontot, amikor Magyarország csatlakozik ERM-II árfolyamrendszerhez, majd az EMU-hoz.

Szapáry György emlékeztetett rá: a Pénzügyminisztériummal alkotott közös bizottságban készül az euró bevezetésének feltételeit és hatásait elemző tanulmány, amelyet várhatóan nyáron nyújtanak be a kormánynak. Ez a közös testület tesz javaslatot arra is, milyen középárfolyammal csatlakozzék az ország az ERM-II-höz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik