Belföld

Megmenekültek a franciák a recessziótól

Franciaország hazai összterméke az első negyedévben 0,3 százalékkal nőtt az előző negyedhez képest - közölték a francia statisztikai hivatalban kedden. A tavalyi utolsó negyedben 0,1 százalékkal csökkent a francia GDP.

A fogyasztás 0,6 százalékkal bővült a tavalyi utolsó negyedben mért 0,4 százalékos többlet után, a beruházások 0,4 százalékkal gyarapodtak, az előző negyed 1,1 százalékos visszaesése után. Franciaország jobban járt az euróövezeti átlagnál, és francia központi bank további stabilizálódást jósolt az év további folyamára.

Az euróövezeti gazdaságok stagnáltak az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedhez képest, és az átlagos GDP 0,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – közölték az EU statisztikai hivatalában a múlt héten előzetes becslésként. Ez volt a legrosszabb teljesítmény 2001 utolsó negyede óta.

Németország GDP-je 0,2 százalékkal csökkent az első negyedévben, Olaszországé 0,1 százalékkal esett vissza, Hollandiáé 0,3 százalékkal fogyatkozott meg a tavalyi első negyedhez képest – közölték a helyi statisztikai hivatalokban ugyancsak a múlt héten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik