Belföld

Lázadnak a részvényesek a vezetői végkielégítés miatt

A brit vállalattörténetben példátlan részvényesi lázadás akadályozta meg, hogy a GlaxoSmithKline gyógyszeripari csoport vezérigazgatója több tízmillió font értékű végkielégítésben részesülhessen állása elvesztése esetén.

Citybeli elemzők szerint a cég intézményi befektetőinek lépése a vállalati szektor egészének történetében új fejezetet nyithat, és a precedens lezárhatja a csillagászati vállalatvezetői juttatások kritika nélküli megszavazásának eddigi gyakorlatát.

A GSK vezérigazgatójának, Jean-Pierre Garnier-nak szánt végkielégítési csomagban egyebek mellett két évi fizetés, prémiumok, valamint részvényopciók szerepeltek volna; ez így együtt becslések szerint 22 millió fontot (36 millió dollárt) érne. Mindemellett kedvező nyugdíjcsomagot is kapott volna; egyebek mellett valós koránál három évvel többet számoltak volna el neki, ami szintén többletjuttatást tett volna lehetővé. A részvényesek azonban mindezt minimális, 50,78 százalékos többséggel elvetették a vállalat hétfő éjszakába nyúló, viharos közgyűlésén.

A feldolgozóipari szakszervezeti szövetség (Amicus) főtitkára a londoni rádiónak azt mondta, hogy “a vállalatvezetői kapzsiság már soha nem fog olyan szabadon érvényesülni, mint eddig”, és a Glaxo-közgyűlésen történteknek messzemenő következményei lesznek más nagyvállalatoknál is. A GSK ugyanakkor közölte, hogy sem Garnier, sem Sir Christopher Hogg, az igazgatótanács elnöke nem kíván lemondani posztjáról a történtek után sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik