Belföld

Jelentős kör érdeklődik a Postabank megvétele iránt

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. kedden jelentette meg hivatalosan a Postabank Rt. privatizációs pályázatát. Az előzetes nyilatkozatok alapján már számos jelentős hitelintézet érdeklődik a Postabank megvétele iránt.

A Postabank elnöke, Király Júlia ez év februárjában úgy nyilatkozott, hogy a bank megvásárlása komolyan érdekli az OTP Bankot, a General Electric Capitalt, vagyis a Budapest Bank anya-hitelintézetét, az Erste Bankot, a Kereskedelmi és Hitelbank anyabankját, a belga KBC-t, a HVB Bankot. Rajtuk kívül az egyik legnagyobb olasz hitelintézet, az Unicredito is szeretné megvenni a Postabankot. Az olasz bank a kelet-közép-európai térségben mindenütt rendelkezik már leánybankkal, kivéve Magyarországot.


A Postabank elnökének akkori nyilatkozata szerint van olyan érdeklődő bank, amely szerint a Postabank olyan értéket képvisel a magyar üzleti életben, hogy a nevét sem kell megváltoztatni a megvásárlás után. A Postabank az elmúlt évet 398,8 milliárd forint mérlegfőösszeggel zárta, amely jelentős növekedés a 2001 végi 363,243 milliárd forinthoz képest. A Postabank a tavalyi évet 1,776 milliárd forint veszteséggel fejezte be, ez azonban jóval kevesebb, mint a 2001. évi 2,211 milliárd forint mérleg szerinti veszteség.

A bank vezetése szerint a hitelintézet komoly értéket képvisel a magyar pénzpiacon, különösen, ami kiterjedt fiókhálózatát, évek óta hű lakossági és vállalati ügyfélkörét, valamint a postával kialakított üzleti kapcsolatát jelenti.

Az elmúlt év végén a Magyar Posta Rt., amely jelenleg a bank alaptőkéjének 96,8 százalékát kitevő részvénycsomagot tartja a kezében, 10 évre szóló stratégiai együttműködést írt alá a Postabank Rt. vezetőivel. Ez a keretszerződés a kölcsönösen előnyös kooperáción alapul és azt célozta, hogy a posta hálózata segítse a bank termékeinek országos terjesztését. Ennek eredményeként egyébként a Postabank például személyi kölcsönnel jelent meg a posta fiókhálózatában, amely már most népszerű az ügyfelek körében.

A bank idén jelentős költségracionalizálási programot indított. Ennek részeként a hatékony működés érdekében jelentős lépéseket tesznek. A bank az idén 25 százalékos létszámleépítést hajtott végre. A bank tavalyi mérlege szerint az ügyfelekkel szembeni követelések több mint 40 milliárd forinttal nőttek, és 2002. végi állományuk 187,8 milliárd forint volt. A banknál az összes ügyfélforrás tavaly év végén mintegy 316,4 milliárd forintot tett ki, szemben a 2001. végi 290,6 milliárd forinttal.

A Postabank-csoport konszolidált mérlegfőösszege 2002-ben átlépte a 400 milliárd forintos határt. A pénzintézet és a konszolidációs körbe tartozó 10 leányvállalat együttesen 400,05 milliárd forintos mérlegfőösszeg mellett 1,8 milliárd forint adózás előtti veszteséggel fejezte be a tavalyi évet.

A bankcsoport “zászlóshajójának” számító Postabank-Leasing Rt. az elmúlt évet 411,79 millió forint adózás előtti eredménnyel zárta. A cégcsoport saját tőkéje 37,012 milliárd forint volt 2002 végén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik