Belföld

Javult az eurózóna üzleti hangulata

Az eurózónában a gazdasági hangulat javult a második negyedévben: a cégek jövőbe vetett bizalma sokkal erőteljesebb mint a jelenlegi üzleti klímáról alkotott kedvezőtlen felfogásuk - tette közzé jelentését kedden az Ifo gazdaságkutató intézet.

A müncheni kutató intézet szerint az euróővezet gazdasági hangulatának indexe 74,6 pontra emelkedett a második negyedévben az első negyedévi 73,7 pontról. A mutató a javulás ellenére is messze elmarad a múlt év második negyedévében mért 97,5 pontos “hangulatmutatótól”.

A jövőbeli várakozásokat jelző almutató 94,6 pontra javult az első negyedévi 91,5 pontról, míg a jelenlegi gazdasági feltételeket jelző almutató 50,5 pontra esett az első negyedévi 52,3 pontról. Hans Werner Sinn, az Ifo elnöke az adatok alapján úgy véli, hogy a gazdaság a következő hat hónapban lendületbe kerülhet, a rövid távú kilátások azonban “viharosak”.

Az Ifo a felmérést 274 nemzetközi szervezetnél, illetve multinacionális társaságnál dolgozó közgazdász véleményére alapozta. Az Ifo eurózóna-felmérését az Európai Bizottság finanszírozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik