Belföld

Új hírközlési törvény – már idén spórolhatunk

Az IHM beszámolója szerint szakmai és közigazgatási egyeztetés előtt áll az elektronikus hírközlési törvény tervezete. A miniszter ígéri: a törvény hatását már idén a pénztárcánkon is érezhetjük.

Szakmai és közigazgatási egyeztetés előtt áll a hazai információs társadalom kialakulását elősegíteni hivatott elektronikus hírközlési törvény tervezete. Az új törvény az EU definícióit alapul véve a távközléssel, a műsorszórással és az internettel foglalkozik, a postával azonban nem. A postai szolgáltatásokat szabályozó törvény az elektronikus hírközlési törvényről leválasztva, azzal párhuzamosan készül. Erről Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és Pataki Dániel hírközlési helyettes államtitkár számolt be a tárca hétfői sajtótájékoztatóján.

Az ütemterv szerint jövő év január elsejétől hatályos szabályozás irányelveit az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) már egyeztette az illetékes kormányzati szervekkel, továbbá a visegrádi országok és Szlovénia képviselőivel.

Fogyasztó és unióbarát törvény készül

A tervezet a hazai távközlési piac sajátosságait is figyelembe véve igyekszik megfelelni az uniós szabályoknak, próbál valódi versenyhelyzetet teremteni a felemás magyar telekompiacon. Mindezt úgy kívánja elérni a tárca, hogy közben a fogyasztók elvárásai is teljesüljenek.

Hatékonyabb felügyelet

A tervezet változtatna a jelenlegi intézményrendszeren. A jogosultsági és hatásköri problémák kezelésére, valamint a nem kellően hatékony működés javítása érdekében a Hírközlési Felügyelet (HíF) új feladatokat kapna, rugalmasabbá válna jogalkalmazói hatásköre és részben megváltozna a felépítése is. A felügyelet piacelemző tevékenységgel bővítené feladatait, a jelentős piaci erővel bíró szolgáltatók meghatározását saját szempontok alapján végezné el. A Hírközlési Döntőbizottság helyett új, a minisztérium felügyelete alá tartozó hatóság állna fel. A felügyeletnél az elnök mellett az operatív feladatok ellátására egy főigazgatói poszt jönne létre.

Vezetékesről mobilra – már idén olcsóbb lesz

Pataki Dániel helyettes államtitkár szavai szerint a szabályozás szolgáltatókkal és szolgáltatásokkal kapcsolatos elemeivel kapcsolatban elmondta, hogy a törvény megoldást keres a vezetékes telefonról indított mobilhívások díjának csökkentésére (költségalapúság), amely a törvény már az idén megjelenő rendelete alapján ez évben éreztetheti hatását. A miniszter konkrét összeget is említett: a szolgáltatóktól függően 30 és 40 forint között mozgó percdíjak, ha minden igaz, idén 4 forinttal, a következő két évben pedig újabb 3 forinttal mérséklődhetnek.


Vidd a számod


Az új szabályozás már magában foglalja a számhordozhatóság uniós követelményét is. Eszerint jövőre, a törvényileg szabályozott áron bármely telefontársaság előfizetői leszünk, korábbi telefonszámunkat megtarthatjuk. Mobilszámok esetében 2004 májusában számíthatunk az új szolgáltatás megjelenésére.


Az internet érdekében


Az internetezés terjedését szolgálná a költségalapú nagykereskedelmi árak bevezetése, ugyanis ez hozzásegítene a tarifák alacsonyan tartásához. Ezen kívül a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók átalánydíjas nagykereskedelmi ajánlatot lennének kötelesek adni. A fenti modellek alkalmazása szolgáltatón belül is kötelező lesz, amennyiben sikerül keresztülvinni a törvénytervezetet.


A keresztfinanszírozásról


A tervek szerint a szolgáltatók rendszeresen, meghatározott tartalmú pénzügyi kimutatásokat kötelesek adni a felügyeletnek, melykből az meg tudja állapítani, mely termékek esetében áll fenn a keresztfinanszírozás, hol alkalmaz a szolgáltató megkülönböztetést egyes partnereivel szemben.


 

Ajánlott videó