Belföld

Huszadik nap: új beteg Szingapúrban

A kínai hatóságok az atípusos tüdőgyulladásról szóló hétfői beszámolójukban mindössze tizenkét új megbetegedést jelentettek. Az adatok kapcsán ismét egyre nagyobb a tanácstalanság a külföldi megfigyelők körében, bár nagyon eltérő magyarázatok születnek.

A Népszabadság cikke beszámol arról, hogy egyesek szerint a kínaiak tudatosan kevesebb beteget jelentenek, és mivel a helyzet már valószínűleg tényleg nem olyan súlyos, mint egy hónappal ezelőtt, ez kínálhat olyan lehetőséget, hogy szebb képet fessenek a valóságosnál. Mások szerint arról van szó, hogy az enyhe lefolyású megbetegedéseket sok helyről nem jelentik be. Megint mások az egyre melegebb időt nevezik meg fő okként, amelyben már a szabadban rövidebb ideig életképes a vírus (bár ezt még senki nem bizonyította be). S végül nyilván szerepe van a javuló helyzetben maguknak a szigorú intézkedéseknek.

Új fejezete a bizonytalanul, de egyre inkább megnyíló tájékoztatásnak, hogy néhány kínai lapban nyilatkozott Csiang Jan-jung, az az orvos, aki márciusban először hívta fel a külföldi sajtó figyelmét: a katonai kórházakban eltitkolják a megbetegedéseket. Nemrégiben, az egyik városi sajtótájékoztatón egy amerikai újságírónő felvetette, hogy Csiang eltűnt, nem lehet őt elérni. Akkor a pekingi polgármester-helyettes nem tudott válaszolni a felvetésre, de ígérte, tájékozódik, és visszatér a témára. Az orvos mostani nyilatkozatai már feltehetően ezt a visszatérést jelentik.

A szingapúri hatóságok arra készültek, hogy bejelentik, az ország mentes az atípusos tüdőgyulladástól. Az eddigi gyakorlat szerint ezt a lappangási idő kétszerese, vagyis húsz olyan nap után lehet megtenni, amelyen már nem volt megbetegedés. Ehelyett tegnap, a huszadik napon egy újabb megbetegedést jelentettek. A hatóságok arra gyanakszanak, hogy az új beteg Malajziából hozta be a kórt. Ahelyett tehát, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) visszavonta volna az országra érvényes utazási figyelmeztetését, ismét elölről kezdődik a számolás, az aggodalom, hogy tovább terjed-e a kór.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik